IT&C

Beneficii ale aplicatiilor de tip Building Information Modeling (BIM)

Written by Monica

Proiectele din domenii de activitate precum arhitectura, constructiile, infrastructura si proiectarea utilizeaza deja de ani buni diferite programe asistate de computer. Rolul acestor aplicatii software este acela de a facilita munca depusa de proiectanti in diferitele faze ale elaborarii, intocmirii si implementarii proiectului. In randul aplicatiilor software destinate pentru astfel de proiecte de arhitectura si de constructii regasim inclusiv aplicatiile de tipul Building Information Modeling (BIM).

Programele de tip BIM au rolul de a sustine colaborarea in cadrul proiectelor de constructii, arhitectura, infrastructura si inginerie. Din acest punct de vedere aplicatiile de tip BIM faciliteaza accesul la o serie de date exacte pentru etapa de proiectare. Aceste date permit asumarea deciziilor imediate in privinta intocmirii unei documentatii cat mai complete si cat mai precise pentru fiecare proiect in parte. Aplicatiile software de tip BIM ofera mai multe beneficii utilizatorilor de astfel de programe asistate de computer.

Principalele beneficiile ale aplicatiilor din categoria BIM

In randul beneficiilor oferite de aplicatiile de tip Building Information Modeling regasim cresterea performantelor, imbunatatirea randamentului, evitarea erorilor, coordonarea mai eficienta a proiectului sau interoperabilitatea cu alte aplicatii software. Prin utilizarea unei aplicatii de tip BIM proiectantii si arhitectii au la dispozitie functionalitati care permit accesul la informatiile si datele aferente unui proiect. Prin urmare vorbim despre eficientizarea procesului de lucru si despre evitarea erorilor care pot interveni pe parcursul documentarii proiectului respectiv.

Cresterea performantelor si coordonarea eficienta a proiectului are la baza un singur fisier pentru modelul tridimensional al proiectului pentru cladirile aflate in etapele de proiectare, respectiv de constructie. In acest mod toti cei implicati in proiect vor vedea orice modificare aparuta la proiectul respectiv.

Imbunatatirea randamentului si cresterea performantelor se datoreaza faptului ca modelele de tip BIM asigura accesul la reprezentari ale obiectelor din lumea reala avand la baza diferiti parametrii si indicatori specifici. In acelasi timp fiecare dintre aceste obiecte vine cu o serie de atribute.

Faptul ca documentatia modelelor BIM are la baza o reprezentare 3D face din aceasta aplicatie software o alegere ideala pentru reprezentarea automata a desenelor si a modelelor, fara ca scara de reprezentare a modelului sa fie un obstacol. Interoperabilitatea cu alte tipuri de fisiere si date care pot migra inspre alte programe este cu siguranta un beneficiu semnificativ. Nu in ultimul rand faptul ca aceste aplicatii software ofera estimari de costuri pentru materialele necesare pentru proiectul aflat in lucru reprezinta un alt atuu important de amintit.

BIM Collaborate Pro – aplicatie software BIM de la Autodesk

Autodesk este lider de piata atunci cand vine vorba despre programele asistate de computer folosite in domenii precum arhitectura, constructii, infrastructura si inginerie. Prin urmare nu este surprinzator faptul ca Autodesk a dezvoltat o aplicatie de tip BIM. Versiunea BIM Collaborate Pro aduce inaintea utilizatorilor diferite functii si seturi de unelte menite a spori randamentul pentru etapa de proiectare.

Pentru a beneficia de avantajele aplicatiilor BIM si de functionalitatile BIM Collaborate Pro de la Autodesk este nevoie de licentiere pentru aceasta aplicatie. Poti achizitiona licenta pentru BIM Collaborate Pro de la firma CADexpert NET, mai multe detalii fiind disponibile pe www.cadexpert.eu.

About the author

Monica

Leave a Comment