Grupele de sange reprezinta clasificarea bazata pe prezenta si absenta anticorpilor si a substatelor antigenice mostenite, de pe suprafata globulelor rosii. Cunoasterea grupelor de sange si a factorului RH este foarte importanta, in special in cazul unei transfuziilor de sange sau in timpul sarcinii.
Grupele de sange au fost descoperite pentru prima data de medicul austriac, Karl Landsteiner, din cadrul Institutului Patologic-Anatomic al Universitatii din Viena, actualmente Universitatea de Medicina din Viena.
Acesta a clasificat sangele uman in trei grupe : grupa A, grupa B si grupa C. Sangele din grupa A se aglutineaza cu grupa B, dar niciodata cu tipul propriu si la fel se intampla cu sangele din grupa B. Sangele din grupa C este diferit, avand in vedere ca se aglutineaza atat cu A, cat si cu B. Pentru aceasta descoperire Landsteiner a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in 1930.
Sangele este format din globule rosii, globule albe si trombocite toate unite intr-un lichid numit plasma. Grupa de sange indica de fapt anticorpii si antigenii prezenti in sange.
Anticorpii sunt proteine care se gasesc in plasma si alcatuiesc sistemul de aparare naturala a corpului. Acestia recunosc substantele straine, cum sunt germenii si semnaleaza problema, ceea ce face ca sistemul imunitar sa le distruga. Antigenii sunt molecule proteice care se gasesc pe suprafata globulelor rosii.
Sistemul ABO este sistemul care are la baza 2 aglutinogene (antigene) (A, B) si 2 aglutinine (anticorpi) (anti-A si anti-B). Sistemul de grupe sanguine ABO clasifica tipurile de sange in functie de tipurile de antigeni din celulele rosii din sange si anticorpii din plasma.
Există patru grupe de sange ABO: Grupa A: suprafata globulelor rosii contine antigen A, iar plasma are anticorp anti-B. Grupa B: suprafața globulelor rosii contine antigen B, iar plasma are anticorp anti-A. Grupa AB: Globulele rosii contin antigene A si B, iar plasma nu contine anticorpi anti-A sau anti-B. Persoanele cu tip AB pot primi orice grup de sange. Grupa O: Plasma contine atat anticorpi anti-A, cat si anti-B, dar suprafața globulelor rosii nu conține niciun antigen A sau B. O persoana cu orice tip de sange poate primi sange de la o persoana cu aceasta grupa sangvina.
Dar haideti sa vedem ce este de fapt factorul RH. Celulele rosii din sange au uneori un alt antigen, o proteina cunoscută sub numele de antigen RhD. Daca aceasta este prezenta, grupa de sange este RhD pozitiva. Daca nu este prezenta, inseamna ca grupa de sange este RhD negativa.
O persoana poate avea una dintre cele 8 grupe de sange: A RhD pozitiv (A+) A RhD negativ (A-) B RhD pozitiv (B+) B RhD negativ (B-) O RhD pozitiv (O+) O RhD negativ (O-) AB RhD pozitiv (AB+) AB RhD negativ (AB-).
Determinarea grupei de sange si a RH-ului este foarte importanta in sarcina. Daca parintii au grupuri de sange diferite, mama nu va avea neaparat aceeasi grupa de sâange sau Rh ca si copilul. Daca mama are sange Rh negativ, iar copilul are Rh pozitiv, acest lucru poate prezenta un mare risc.