Monden / Lifestyle

Cateva retete apetisante care se pot face cu carne afumata

Written by Monica

Carnea afumata are un gust delicios si poate fi folosita atat pentru ciorbe, cat si pentru preparate de felul doi. Afumarea este unul dintre cele mai gustoase si mai vechi moduri de a gati carnea, dar aceasta presupune un proces de durata si meticulos in acelasi timp.

Afumarea este un proces de expunere a alimentelor la fum pentru a-i adauga un plus de aroma. Carnea trebuie agatata intr-o incapere cu fum de lemn de esenta tare. Exista doua tipuri diferite de afumare. Afumarea la rece este metoda prin care carnurile sunt expuse la fum la temperaturi scazute in scopul conservarii si aromei. Acest tip de afumare nu gateste carnurile.

Afumarea la cald presupune expunerea carnii la un fum suficient de fierbinte pentru a o gati incet si bine. In acest fel, se adauga un plus de aroma carnii in doua moduri: prin compusii de aroma afumata si prin gatirea lenta, care face carnea sa fie frageda.

Alimentele sunt afumate pentru a le conserva. Fumul a fost folosit de mii de ani pentru a conserva alimentele, prin uscare, si prin substantele chimice care se gasesc in fum. Anumiti produsi prezenti in fumul de lemn actioneaza ca niste conservanti naturali, iar alte substante chimice din fum pot ucide microbii si incetinesc procesul de oxidare a grasimilor.

Iata ce poti gati cu carnea afumata : ciorba de cartofi, muschiulet de porc afumat cu legume la cuptor, ciolan afumat cu vin sau tocana cu carne afumata de porc.

Ciorba de cartofi cu carne afumata

Ingrediente : 450 g carne afumata de porc, 5 cartofi, 2 morcovi, o radacina de telina, 1 ceapa, 1 ardei gras, 500 ml bors din tarate, sare piper, ulei,  patrunjel, 2 oua si smantana.

Mod de preparare : Pentru inceput legumele se spala si se toaca cat mai marunt, pentru un plus de efect.  Alege o oala mai incapatoare pentru ciorba, adauga putin ulei si pune legumele la calit. Afumatura se taie cubulete si se adauga cu legumele pentru cateva minute, pana cand prind un pic de culoare. Se adauga apoi apa in functie de cantitatea de ciorba dorita. Daca vrei sa fie mai lichida pune mai putina apa. In medie 2-3 litri este cantitatea ideala. Lasa totul la fiert incet o jumatate de ora si nu uita sa pui capacul deasupra pentru ca fierbe mai bine.

Cartofii se spala si se taie cuburi, apoi se adauga in ciorba, impreuna cu o lingura mare de sare. Separat se amesteca galbenusurile de ou cu 100 g de smantana. Dupa ce s-au fiert cartofii, se adauga borsul si se mai lasa putin la fiert. In amestecul de gălbenusuri adauga un pic de ciorba fierbinte pentru a deveni caldut si a se omogeniza usor in ciorba. La final potriveste de sare si piper dupa gust, apoi se adauga patrunjelul si serveste cu ardei iute.

About the author

Monica

Leave a Comment