Sanatate

Cum sa adopti un stil de viata sanatos si care sunt beneficiile aduse?

Written by Monica

In ultima vreme auzim tot mai mult vorbind de acest concept, insa nu toata lumea acorda importanta binemeritata acestui stil de viata. Totusi, exista cateva caractere definitorii ale sanatatii, de care ar trebui sa tinem seama cu totii.

Iata care sunt avantajele unui stil de viata echilibrat:

  1. Preventia bolilor

Obiceiurile sanatoase reduc semnificativ riscurile aparitiei multor afectiuni, cum ar fi: diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare, cancerul, afectiunile gastro-intestinale.

  1. Ajuta economia

Daca obisnuim sa facem un consult regulat la medic, pentru analize de rutina, inseamna ca ne ingrijim mereu de sanatate. Prin consulturi rare, persoanele cu obiceiuri sanatoase economisesc mult, fata de pacientii cronici.

  1. Prelungeste durata de viata

Stilul de viata sanatos influenteaza in mod pozitiv durata de viata. Cei care nu fumeaza, au o greutate corporala optima si un stil activ au speranta de viata mai mare cu minim 15 ani, fara de ceilalti. Orice imbunatatire a stilului de viata adauga cativa ani in plus.

  1. Protejeaza mediul inconjurator

Alimentele procesate contin aditivi si conservanti, care ajuta la pastrarea gustului si texturii. Mai mult de 70% din alimentele din supermarket-uri sunt astfel de alimente, care consuma cantitati uriase de resurse si produc un nivel inalt de poluare. Scaderea biodiversitatii si defrisarea padurilor sunt direct asociate cu industria alimentara moderna.

Asadar, prin evitarea alimentelor procesate si prin reducerea utilizarii autovehiculelor, mediul inconjurator ar fi mult mai bine ingrijit.

Adoptarea unui stil de viata sanatos nu trebuie sa fie unul brusc si rapid, ci gradual. Pastrarea unui stil de viata sanatos si echilibrat este mai importanta decat rapiditatea cu care ajungeti la el. Este nevoie de rabdare si perseverenta pentru a va atinge scopurile propuse.

Nu va setati obiective extreme pentru ca acestea vor avea doar efecte negative mai repede sau mai tarziu. Pastrati-va motivatia si disciplina, si faceti modificari treptate, rand pe rand.

Luati in considerare urmatoarele modificari ale stilului de viata, pentru a ajunge mai repede la rezultatele dorite:

  1. Consumati mai multe legume

Consumul crescut de legume si fructe scade considerabil riscul de afectiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, cancer si deces prematur. Trebuie sa consumati fructe si legume la fiecare masa,

Incepeti prin diversificarea legumelor, pentru a integra o multime de texturi si culori. Orice fel de mancare gatita poate contine si legume. Fructele proaspete au mai multe beneficii decat sucurile de fructe, deoarece contin mai multe fibre. Trebuie sa aveti cel putin o portie de fructe in dieta zilnica.

E bine de stiut ca prin procesele de gatire, legumele isi pierd o parte din nutrienti, minerale si vitamine. Astfel, cu cat sunt mai putin gatite, cu atat sunt mai sanatoase.

  1. Alegeti cereale integrale

Inlocuirea cerealelor rafinate cu cele integrale joaca un rol extrem de important. Introduceti diverse surse de cereale si fainoase integrale care sunt usor de consumat. Cerealele integrale contin mai multe fibre si nutrienti, ofera satietate de lunga durata si un plus de energie. Aceste cereale includ:

  • fulgi integrali de ovaz
  • paine integrala
  • paste integrale
  • orez brun si orez salbatic
  • quinoa
  1. Fiti mai activ

Activitatea fizica inseamna orice fel de miscare, de la mers pe jos, curatenie, gradinarit, pana la antrenamente organizate sau plimbari de relaxare. Orice activitate de acest fel aduce un plus stilului de viata. Evitati sedentarismul prin orice metode si fiti cat mai activi.

Daca nu sunteti obisnuit sa faceti miscare, incepeti sa urcati pe scari in loc sa luati liftul, mergeti pe jos la munca sau la cumparaturi, dansati, miscati-va mai mult prin casa.

About the author

Monica

Leave a Comment