Cresterea semnificativa a pretului la carburant din ultimul an este o provocare pentru soferi. Cum numarul de kilometri parcursi raman aceiasi sau chiar cresc, proprietarii de masini au nevoie sa devina atenti la obiceiuri de sofat si modul de intretinere a autoturismului. In continuare iti prezentam 5 moduri in care creste consumul si cum poti reduce costurile la benzina sau motorina din mici schimbari.
1. Utilizarea anvelopelor vara – iarna, adecvat conditiilor meteo
O masina prevazuta cu anvelope de iarna in sezonul cald creste consumul cu pana la 25 %, aflam de la specialistul anvelope.ro. Aceasta inseamna ca la fiecare 100 de km poti scadea intre 1 si chiar 2.5 l de carburant, in functie de consumul de baza al masinii. La 1000 km/ lunar parcursi, poti avea 20 litri salvati doar din lipsa cauciucurilor potrivite. Considerand pretul in crestere la combustibil, montarea de anvelope de vara in sezonul cald este o masura sigura pentru a economisi bani.
2. Viteza legala in oras aduce economii
Viteza legala in majoritatea oraselor este de 50 km/ ora din motive de siguranta. Un al doilea beneficiu pe care soferii au nevoie sa il cunoasca este ca diferenta de 10 km/ ora (intre 50 km/ ora si 60 km/ ora) nu este doar amenda si conditii de franare reduse, ci si consumul de carburant. Cei 10 km/ora cresc consumul cu o treime. Pastrarea unei viteze constante de 40 – 50 km / ora in oras e sigura si reduce din consumul de carburant.
3. Condusul sportiv
Surplusul de adrenalina dat de ”sofatul sportiv”, cu accelerari si franari bruste, vine cu un cost: cel al unui consum mai mare de carburant. Este nevoie de mai multa energie pentru a creste viteza, implicit un volum mai mare de combustibil la accelerare. De altfel, accelerarea brusca poate solicita inclusiv franari bruste, iar consumul creste semnificativ. Cresterea treptata a vitezei la nivelul dorit si franarea lina sunt moduri in care poti economisi combustibil.
4. Turarea optima a motorului
Sub si supra turarea motorului aduce doua dezavantaje, ambele care atrag pierderi. Pe de o parte consumul de carburant e mai mare, pe de alta parte masina se uzeaza prematur. Ce e de facut? Schimbarea la timp a vitezelor este modul in care pastrezi autoturismul functional pe termen lung si scazi costurile la carburant. Raportul este diferit de la masina, la masina. Ca sfat general este sa schimbi viteza in treapta superioara cand tremura sau sa dai drumul la acceleratie cand creste nivelul de zgomot. Masinile moderne au indicator pe bord care arata necesitatea schimbarii vitezelor.
5. Aerul conditionat
Aerul conditionat este un consumator suplimentar al masinii. Functionarea aerului conditionat poate atrage un consum cu peste 10 % mai mare de carburant. Foloseste aerul conditionat atunci cand este necesar pentru a te simti confortabil. Cand temperaturile sunt suportabile, alege doar ventilatia masinii.
6. Greutatea suplimentara
Orice greutate in plus in masina se aduna la consumul de carburant. Goleste portbagajul de obiecte care nu iti sunt necesare imediat.