Comunicate de presa

Pregatirea populatiei pentru aparare: controverse si initiative in Romania

Written by Monica

In Romania, dezbaterile privind pregatirea populatiei pentru aparare au devenit intense in ultima perioada. Ministerul Apararii lucreaza la o noua lege care sa permita civililor sa participe la programe de antrenament militar, in vederea asigurarii unei pregatiri adecvate in eventualitatea unui conflict.

Despre pregatirea populatiei pentru razboi exista discutii aprinse in Romania. Ministerul Apararii lucreaza in prezent la o noua lege care sa permita civililor sa se inscrie intr-un program de antrenament militar, avand ca scop asigurarea unei pregatiri esentiale in eventualitatea unui conflict.

Rezerva armatei romane este una imbatranita, iar ca membru NATO, Romania are obligatia de a asigura o forta de aparare corespunzatoare. Ideea modificarii legii privind pregatirea populatiei pentru aparare a fost lansata de Ministerul Apararii si se afla in prezent in circuitul interministerial, urmand sa fie supusa aprobarii Guvernului si ulterior dezbatuta in Parlament.

Importanta acestei legi devine evidenta atunci cand ne uitam la starea actuala a rezervei Armatei Romane. Multi dintre cei care au efectuat serviciul militar inainte de 1989 se apropie de varsta la care ies din evidentele armatei. Avand in vedere provocarile de securitate din regiune, inclusiv tensiunile la granita cu Ucraina, este esential sa revizuim si sa intarim rezerva armatei.

Dupa discutii ample, s-a hotarat ca acest serviciu militar sa fie voluntar, in contrast cu sistemul obligatoriu din perioada comunista si cea imediat post-comunista. Persoanele interesate vor avea posibilitatea sa se inscrie pentru un program de patru luni de pregatire militara, fiind compensati financiar pentru aceasta perioada. Scopul este sa fie adusi in evidenta Armatei Romane si sa formeze o rezerva activa si functionala.

Aceasta initiativa vine in contextul in care Tratatul de la Washington, care sta la baza NATO, impune statelor membre sa-si asigure o capacitate de aparare adecvata. Articolul 3 al acestui tratat stabileste clar responsabilitatile nationale in ceea ce priveste pregatirea pentru aparare si necesitatea ca fiecare tara sa poata face fata unei eventuale amenintari militare pana la sosirea ajutorului din partea aliatilor.

In lumina provocarilor de securitate actuale si a prezentei a peste 5000 de militari NATO pe teritoriul Romaniei, este vital ca tara sa aiba o rezerva militara bine pregatita si activa. Acest serviciu militar voluntar este vazut ca o oportunitate pentru tinerii interesati sa contribuie la apararea tarii si la intarirea profilului de stat membru NATO.

About the author

Monica

Leave a Comment