Sanatate

Stiai ca te poti confrunta cu disfunctie temporo-mandibulara? Afla care sunt tratamentele stomatologice disponibile

Written by Monica

Foarte multe afectiuni in domeniul stomatologiei sunt mai putin cunoscute pacientilor. Chiar daca multa lume apeleaza la un cabinet de medicina dentara atunci cand apare senzatia de disconfort cauzata de dureri dentare provocate de carii sau alte probleme gingivale, sunt situatii in care problemele la nivelul danturii sau maxilarului ar recomanda vizita la un medic stomatolog.

Una dintre situatiile care necesita o programare intr-un cabinet stomatologic Targu Mures este aceea in care pacientii se confrunta cu afectiunea articulatiei temporo-mandibulare. Putina lume cunoaste despre existenta acestei articulatii si despre disfunctiile care pot sa apara. Tocmai din acest motiv, multe persoane afla doar atunci cand ajung la medicul stomatolog cu alte probleme de faptul ca se confrunta cu disfunctia la aceasta articulatie.

Ce trebuie sa stim despre articulatia temporo-mandibulara

Avand in vedere ca multa lume nu stie despre existenta sau functia articulatiei temporo-mandibulare, este important sa discutam despre functia acesteia. In primul rand trebuie spus ca vorbim despre acea mandibila pozitionata la baza craniului si care are rolul de a facilita inchiderea, respectiv deschiderea gurii.

In alcatuirea articulatiei regasim oasele articulare, cartilajul care inveleste oasele si discul articular, acesta din urma oferind amortizare intre componentele osoase si ligamentele din zona mandibulei. Mandibula joaca un rol foarte important in diverse procese la nivelul organismului. Printre acestea amintim procesul de vorbire, masticatie si inghitire.

Prin prisma proceselor in care este implicata aceasta articulatie temporo-mandibulara Targu Mures, vorbim despre articulatia cunoscuta drept cea mai activa din tot corpul uman. Disfunctia sau alterarea functiei mandibulei inseamna diferite simptome si manifestari.

Cum poti sa iti dai seama de disfunctia articulatiei temporo-mandibulare?

Problemele in cazul articulatiei temporo-mandibulare pot avea mai multe cauze. Printre acestea se numara traumatisme in zona fetei sau a mandibulei, dezechilibrul muscaturii, eruptia necorespunzatoare a dintilor naturali, migrarea dintilor, obturatiile efectuate necorespunzator sau lucrari protetice neconforme. La toate aceste cauze se adauga si obiceiuri precum strangerea din dinti, rosul unghiilor sau scrasnitul dintilor.

Daca lista cauzelor care pot provoca alterarea functiei articulatiei temporo-mandibulare este suficient de lunga, simptomele care pot indica nevoia de a te programa intr-un cabinet stomatologic Targu Mures pentru un control sunt adesea mai greu de asociat doar cu probleme la mandibula.

Printre simptome se regasesc zgomotele si pocniturile articulatiei, durere in zona articulatiei, dureri de cap/ceafa, durere in zona gatului si submandibular, stare de oboseala si tensiune la muschii fetei, dureri in zona urechilor, dureri difuze ale unor dinti sau disconfort la inchiderea gurii.

Chiar daca anumite simptome pot fi cauzate de alte probleme, daca suspectezi ca exista riscul de a te confrunta cu disfunctia la nivel de articulatie temporo-mandibulara, se recomanda sa apelezi la un medic stomatolog pentru o consultatie de specialitate si un diagnostic precis.

Diagnostic si tratament in disfunctia articulatiei temporo-mandibulare

In baza examenului clinic de specialitate se poate pune un diagnostic exact. Istoricul simptomelor, efectuarea palparii articulatiei si a muschilor fetei, dar si investigarea dinamicii mandibulare sunt parte a investigatiilor pentru a stabili daca pacientul are aceasta afectiune. Daca medicul considera, sunt efectuate si investigatii imagistice precum RMN si CBCT.

Un cabinet stomatologic Targu Mures unde poti beneficia de investigarea disfunctiei articulatiei temporo-mandibulare este Stoma Ortho Plus. Prescierea unui tratament difera in functie de gradul de afectare. Prima etapa a tratamentului implica eliminarea obiceiurilor vicioase, schimbarea stilului de viata si echilibrarea posturii.

Tratamentul poate include si purtarea de gutiere speciale, dar si urmarea tratamentelor ortodontice sau protetice. Inclusiv tratamentele medicamentoase, terapia cu ultrasunete, terapia laser sau tratamentele chirurgicale pot fi urmate la recomandarea unui specialist. Pentru consultatii in disfunctia mandibulei, programeaza-te la Stoma Ortho Plus. Detalii suplimentare pot fi gasite pe stomaorthoplus.ro.

About the author

Monica

Leave a Comment