Daca te confrunti cu senzatii de mancarime si arsura in zona ochilor sau daca lacrimezi des, este posibil sa ai ochii uscati – o afectiune destul de comuna, dar intalnita tot mai des. Afla in continuare ce duce la uscarea ochilor si cum sa scapi de simptome.
De ce se usuca ochii
Ochii uscati apar atunci cand exista o problema cu lubrifierea lor care este posibila cu ajutorul lacrimilor. Daca nu produci suficiente lacrimi sau daca acestea nu se raspandesc in mod egal, apar simptomele ochilor uscați, respectiv disconfort ocular, mancarimi, roseata, sensibilitate la lumina sau vedere incetosata.
Pana nu demult, se considera ca aceasta afectiune este intalnita in majoritatea cazurilor la persoanele in varsta, dat fiind ca pe masura ce imbatranim, pleoapele nu mai imprastie lacrimile in mod eficient de fiecare data cand clipim. Scade si eficienta glandelor lacrimale. Afectiunea este mai comuna in randul femeilor care, in timpul sarcinii si al menopauzei, se pot confrunta cu diverse modificari hormonale care pot contribui la uscarea ochiului.
Totusi, s-a descoperit ca in prezent oricine se poate confrunta cu sindromul de ochi uscati, chiar si tinerii. Acest fapt se explica prin faptul ca uscarea ochilor are loc si atunci cand uitam sa clipim pentru o perioada indelungata, de exemplu atunci cand ne petrecem mult timp in fata ecranelor sau citind.
De asemenea, uscarea ochilor a fost asociata si cu alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoida.
5 sfaturi pentru ingrijirea ochilor uscati
Tratamentul ochilor uscati depinde foarte mult de cauza, s-ar putea ca afectiunea sa fie temporara, aparuta pe fondul unui stil de viata nesanatos, dar in acelasi timp, in unele cazuri afectiunea nu poate fi tratata, daca este cauzata, de exemplu, de imbatranire. Insa exista solutii prin care poti tine simptomele sub control:
1. Evita ca aerul sa iti sufle in ochi
Ochii care tind sa se usuce nu au nevoie de un factor de risc in plus, asadar daca folosesti un uscator de par sau stai langa un aer condititionat sau ventilator, ai grija ca acestea sa nu fie indreptate direct spre ochi. De asemenea, daca iti petreci timpul intr-un mediu exterior unde bate vantul, de exemplu la munte, la altitudini inalte, poarta ochelari de soare sau ochelari de protectie pentru ochi.
2. Ia mai multe pauze pentru odihna ochilor
Daca citesti, te uiti la un film sau ai de indeplinit sarcini care necesita concentrare vizuala, nu uita sa faci mici pauze periodice pentru ochi. In timpul pauzelor tine ochii inchisi pentru 2-3 minute sau clipeste rapid de mai multe ori pentru a ajuta la raspandirea uniforma a lacrimilor pe suprafata ochilor.
3. Imbunatateste-ti mediul de lucru
Daca iti desfasori activitatea intr-un mediu uscat, ai grija sa folosesti un umidificator pentru ca aerul sa nu fie prea uscat pentru ochi.
De asemenea, daca ecranul computerului este deasupra nivelului ochilor, iti vei tine ochii larg deschisi pentru a vedea ecranul. Pozitioneaza ecranul computerului sub nivelul ochilor, astfel incat sa nu deschizi ochii la fel de larg. Acest lucru poate ajuta la incetinirea evaporarii lacrimilor intre clipirea ochilor.
4. Foloseste picaturi de ochi
In farmacii poti gasi o gama bogata de picaturi oftamice, numite si lacrimi artificiale, care au proprietati lubrifiante, umectante si antiiritante. In plus, sunt compatibile si cu lentilele de contact. Foloseste picaturi de ochi mai ales atunci citesti sau lucrezi la calculator.
5. Pe cat se poate, evita fumul de tigara
Fumul de tigara poate agrava simptomele ochiului uscat, asadar ai grija sa nu te expui prea mult la fumul de tigara.
Desi nu exista un tratament pentru ochii uscati, majoritatea persoanelor care au aceasta problema pot tine simptomele sub control.
Apeleaza la un medic oftalmolog daca starea ochilor nu se amelioreaza dupa incercarea remediilor prezentate mai sus.