Sanatate

Cauzele care duc la dezvoltarea bolii Alzheimer si care sunt factorii de risc

Written by Monica

Statisticile la nivel mondial vorbesc despre un procent foarte mare al persoanelor care sunt afectate de forma de dementa numita Alzheimer. In acelasi timp, este una dintre cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial. Din acest motiv atentia acordata factorilor care pot duce cu gandul la dezvoltarea Alzheimer trebuie sa fie una majora atat pentru persoanele care pot dezvolta boala, cat si pentru apartinatori. Iata in continuare care sunt factorii de risc ai bolii Alzheimer.

Alzheimer si cauzele acestei afectiuni neurodegenerative

Daca in cazul multor afectiuni exista o relatie de tip cauza-efect in urma caruia medicii specialisti au reusit sa identifice principala cauza sau principalele cauze in dezvoltarea afectiunilor respective, in cazul bolii Alzheimer acest lucru nu a fost stabilit cu exactitate.

Ceea ce se cunoaste este faptul ca in urma unor disfunctii a proteinelor de tip beta amiloide si proteinele Tau care se regasesc la nivelul sistemului nervos central, se dezvolta Alzheimer si evolueaza progresiv. In urma functionarii defectuoase a acestor proteine, apare alterarea activitatii neuronale optime. Rezulta de asemenea o serie de procese de tip toxic in urma carora sunt afectati neuronii din perspectiva structurala.

Neuronii functionali afectati de aceste procese nu pot fi recuperati si astfel apare simptomatologia specifica proceselor de degenerare neuronala. In cele mai multe dintre cazuri se considera ca exista o predispozitie genetica a pacientului in dezvoltarea acestei afectiuni, predispozitie care este influentata de o serie de alti factori de mediu.

Factorii de risc in boala Alzheimer

Acum ca am dezbatut succint care este procesul prin care Alzheimer debuteaza si evolueaza, este important sa discutam despre factorii de risc care pot fi asociati cu aceasta afectiune neurodegenerativa.

Varsta este un factor primordial datorita faptului ca aceasta afectiune este intalnita mai ales in cazul persoanelor care au trecut de 60-65 de ani. In functie de varsta la care pacientul este diagnosticat cu aceasta afectiune se stabileste si speranta de viata pentru pacient. Un al doilea factor este istoricul familial si existenta altor rude de gradul I care au suferit sau sufera de dementa, avand in vedere ca exista un mecanism genetic in urma caruia dementa se poate mosteni.

Sindromul Down este un diagnostic care creste rata de incidenta al bolii Alzheimer. Astfel, pacientii diagnosticati cu sindrom Down pot dezvolta Alzheimer. Existenta unor afectiuni asociate precum diabet, hipertensiune arteriala sau alte afectiuni cronice pot creste riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Un factor de risc il reprezinta si stilul de viata care implica sedentarism, consumul de alcool sau fumatul. Tot aici putem aminti si programul de somn inadecvat, obezitatea sau alimentatia deficitara. Activitatea intelectuala completeaza lista factorilor de risc, fiind dovedit faptul ca exersarea activitatilor mentale reduc semnificativ sansele de a dezvolta boala Alzheimer.

Nu in ultimul rand amintim si traumatismele craniene printre factorii de risc. Fie ca vorbim despre traumatisme severe, fie ca vorbim despre traumatisme mai putin severe, dar repetate, acestea pot afecta structura tesutului cerebral si pot duce la disfunctionalitati in activitatea optima a acestui tesut cerebral. In consecinta poate exista riscul de a dezvolta Alzheimer.

About the author

Monica

Leave a Comment