Numarul persoanelor care la nivelul intregii planete se confrunta cu probleme neurologice este unul foarte mare. Statisticile medicale mentioneaza ca peste 1 miliard de oameni sunt in randul pacientilor diagnosticati cu diverse afectiuni neurologice sau tulburari degenerative. Cele care au o incidenta mai mare sunt boala Alzheimer, dementa, boala Parkinson, migrenele, scleroza multipla, accidentele vasculare cerebrale (AVC-uri), epilepsia sau infectiile sistemului nervos.
Privind cu atentie cifrele si statisticile, putem intelege faptul ca este de o importanta majora consultatia neurologica. Rolul acesteia este atat unul de preventie, cat si de reducere a impactului afectiunilor neurologice asupra vietii de zi cu zi a pacientilor. Cu toate acestea, oamenii ezita sa faca o programare pentru o consultatie de neurologie Bucuresti. Informarea este foarte importanta in acest sens si din acest motiv, in ceea ce urmeaza, vom aminti care sunt principalele caracteristici si etape ale consultatiei neurologice.
Ce este consultatia neurologica si rolul acesteia
Consultatia neurologica presupune examinarea pacientului de catre un medic specializat in neurologie in baza unor manifestari sau simptome cu care se confrunta pacientul. Este un mod prin care medicul specialist poate identifica anumite elemente care sa conduca sau nu la punerea unui diagnostic care ulterior sa stea la baza stabilirii unui tratament.
Specialistii in neurologie recomanda efectuarea unei consultatii la intervale regulate de timp sub forma controalelor de rutina sau atunci cand exista recomandarea unui medic generalist. Sunt si alte situatii precum acelea in care pacientii primesc din partea unor persoane foarte apropiate sau membrii ai familiei semnale ca anumite comportamente sufera modificari semnificative si pot fi asociate cu afectiunile neuro-degenerative.
Printre simptomele sau manifestarile asociate cu afectiunile neurologice sau tulburarile degenerative sunt si multe care pot fi usor atribuite altor probleme de natura medicala. Cu toate acestea, in masura in care acestea persista sau sunt foarte dese, consultatia neurologica este absolut necesara.
Dintre manifestarile care ridica semne de intrebare sau de ingrijorare amintim starile de ameteala, starile frecvente de lesin, slabiciunea musculara, insomniile, tulburarile de memorie, durerile bruste sau severe de cap, dificultatile in controlul limbii, mersul instabil si problemele cu coordonarea miscarilor. Pentru toate acestea se recomanda programarea pentru o consultatie intr-un centru specializat in neurologie Bucuresti.
Etapele consultatiei neurologice
Consultatia efectuata intr-un cabinet de neurologie implica urmarea unor etape specifice. Prima etapa este discutia medic-pacient. Aceasta are rolul de a oferi informatii cu privire la simptomele sau manifestarile cu care se confrunta pacientul.
Etapa a doua este examinarea starii de sanatate cu ajutorul unor proceduri specifice. Se face verificarea tonusului muscular, existenta mobilitatii la nivel muscular, se vor examina nervii fetei si ai gatului, se va face testarea echilibrului, sunt analizate reflexele la diferiti stimuli si se face evaluarea simturilor, vorbirii, limbajului, memoriei, puterii de concentrare si a abilitatilor cognitive ale pacientului.
Poate exista si etapa a treia cand sunt efectuate investigatii suplimentare de tip tomografii computerizate, imagini de rezonanta magnetica, punctii lombare, electroencefalograma si electromiograma. Toate aceste proceduri sunt etape in consultatia efectuata intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.