Monden / Lifestyle

Cum sa faci otet de mere si la ce sa il folosesti ?

Written by Monica

Daca vrei sa te bucuri de preparate naturale realizate la tine acasa incearca sa faci un otet de mere gustos, simplu si rapid. Ai nevoie de doar cateva ingrediente si putina rabdare.

Ingrediente : 4 kg de mere, 4 l apa, 200 g zahar, 250 g miere de albine.

Mod de preparare Foloseste mere cat mai coapte, taie-le in sferturi si pune-le intr-un robot de bucatarie. Mixeaza bine apoi pune intr-un vas, adauga zaharul si apa si amesteca bine cu o lingura de lemn. Lasa oala acoperita cu capac pentru ca amestecul sa fermenteze timp de 14 zile.

In fiecare zi trebuie sa amesteci in oala iar dupa 2 saptamani se strecoara compozitia printr-o sita, pentru a se obtine otetul. Adauga cate 50 g de miere la fiecare litru de lichid obtinut si amesteca pana se dizolva.

Acopera din nou oala cu un prosop si las-o la temperatura camerei 2 luni, fara sa amesteci deloc. Este important sa patrunda putin aer la otet, pentru a fermenta. Peste aproximativ 60 de zile vei observa o ciuperca, ca un fel de pojghita, care se depune pe fundul oalei. Atunci este momentul in care trebuie sa scurgi otetul in borcane, iar in decurs de o saptamana se va limpezi.

Dupa catva timp vei observa ca se vor depune sedimente pe fundul borcanelor, ceea ce inseamna ca otetul trebuie turnat in alte sticle. Oțetul de mere se păstrează la temperatura camerei si poate fi consumat i decurs de cateva luni.

Otetul de mereu are o arie larga de intrebuintari, fiind folosit la aromatizarea alimentelor si conservarea legumelor.  Poate fi folosit ca si condiment daca este aromat cu usturoi, ceapa, tarhon sau alte ierburi. In plus, poate fi amestecat cu ulei si condimente, devenind astfel un sos clasic rece  folosit ca dressing pentru salatele de legume dar si pentru carne sau peste.

Otetul se foloseste deseori in marinate si in special la murarea castravetilor. Acesta este ingredientul perfect pentru a conferi un plus de aroma mancarii, fiind foarte sarac in calorii. Nu are grasimi, ceea ce il face foarte bun de consumat chiar si de catre cei care se lupta cu kilogramele in plus.Otetul de mere este renumit pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.

Exista diferite tipuri de oteturi, iar unele se fac chiar si din fructe exotice  um sunt curmalele, bananele sau ananasul. Unele sunt infuzate cu diverse mirodenii si ierburi aromate. Cel mai comun tip de otet este otetul alb distilat. Deseori se foloseste la salate sau alte preparate otetul din vin, rosu si alb, otetul balsamic si otetul de cidru.

Otetul alb distilat se obtine din alcool distilat diluat, otetul din vin se obtine din soiuri diferite de vin iar cel din cidrul este obtinut din mere. Otetul balsamic se obtine din struguri si este cel mai folosit in Europa.Otetul confera un plus de gust mancarii. Ciorbele trebuie asezonate cu otet, precum si sosurile, salatele si unele tocanite.

About the author

Monica

Leave a Comment