Sanatate

Tot ce ar trebui sa stii despre alunite

Written by Monica

Alunitele mai sunt numite si semne de frumusete. Foarte multe persoane au alunite si majoritatea sunt inofensive. Acestea nu sunt contagioase si nu prezinta nici un fel de durere sau disconfort.Pielea este cel mai mare organ din corp iar alunitele sunt excrescente pe piele care variaza in culoare, de la maro deschis pana la maro inchis sau negru.

Alunitele pot aparea oriunde pe piele. Cele mai multe apar in copilarie sau in primii 20 de ani de viata. Este normal ca o persoana sa aiba intre 10 si 40 de alunite pana ajunge la varsta adulta. Pe alunite pot aparea chiar si fire de par.Unele alunite dispar cu timpul, altele nu.

Alunitele obisnuita sunt excrescente mici aparite pe piele in nuanta de roz sau maro cu o margine distincta. Alunitele congenitale apar inca de la nastere si afecteaza una din 100 de persoane. Daca aceste alunite au un diametru mai mare de opt milimetri, exista un risc mai mare de a deveni canceroasa.

Exista si alunite mai mari de atat, care au o forma neregulata si o culoare neuniforma, de culoare maro inchis Acestea tind sa fie ereditare iar persoanele care le au pot dezvolta cu timpul mai mult de 100 de alunite. Orice modificare a unei alunite trebuie verificata de un dermatolog

Cele mai multe alunite cresc pe pielea corpului care este expusa la soare. Uneori apar mai multe alunite dar stai mai mult timp la soare.Daca observi ca iti creste o alunita cand ai peste 30 de ani este bine sa consulti medicul, deoarece aceasta s-ar putea sa fie semnul unei afectiuni medicale.

Alunitele apar atunci cand celulele din piele cresc in grupuri in loc sa se raspandeasca pe toata suprafata pielii. Cele mai multe alunite sunt formate din celule melanocite, cele responsabile cu producerea pigmentului ce confera culoarea naturala a pielii.

Alunitele pot deveni mai inchise la culoare dupa expunerea repetata la soare, in timpul sarcinii sau a pubertatii. Femeile gravide pot observa faptul ca alunitele isi schimba aspectul sau culoarea din cauza efectelor hormonale. Daca alunitele se schimba in mod neregulat este de asemenea indicat sa mergi la dermatolog.

Avand in vedere ca avem o mare vizibilitate asupra pielii, este bine sa fim atenti la aparitia de noi alunite. Pentru a preveni aparitia cancerului de piele trebuie sa fii atent daca apar mai multe alunite dintr-o data pe corp si sa stii daca membrii familiei tale au alunite atipice sau antecedente de cancer de piele. Daca te afli in aceasta situatie, trebuie sa limitezi expunerea la soare si sa folosesti zilnic o crema solara cu factor de protectie ridicat.

De asemenea, este indicat sa mergi la medic pentru examinarea atenta a alunitelor pentru a depista la timp eventuala aparitie a cancerului de piele.Majoritatea alunițelor sunt benigne (necanceroase) dar daca alunitele isi schimba culoarea si aspectul s-ar putea sa fie maligne ( canceroase) .Daca acestea sangereaza, provoaca mancarimi sau sunt dureroase, apar semne care indica o posibila afectiune a pielii.

About the author

Monica

Leave a Comment