Problemele si tulburarile neurologice afecteaza un numar foarte mare de persoane din intreaga lume. Daca anumite tulburari neurodegenerative sunt mai usor de gestionat si impactul asupra vietii de zi cu zi este mai mic, exista altele care pot manifesta simptome care sa afecteze semnificativ viata pacientilor.
Avand in vedere ca majoritatea afectiunilor neurologice nu beneficiaza de un tratament care sa duca la vindecare, diagnosticarea precoce si urmarea unui tratament care sa limiteze efectele negative este un pas foarte important. Printre abordarile frecvent utilizate in investigarea tulburarilor neurologice regasim si procedura de electromiografie (EMG). In continuare vom afla cum functioneaza, care sunt utilizarile clinice si care sunt avantajele electromiografiei in neurologie.
Cum functioneaza electromiografia (EMG)?
Electromiografia consta in masurarea activitatii electrice la nivel muscular atunci cand muschii sunt activati. Pentru a se efectua aceasta masurare, este nevoie de amplasarea unor electrozi la nivelul pielii sau in interiorul muschiului. Prin intermediul acestor electrozi sunt identificate semnalele electrice produse de activitatea nervoasa in zona muschilor. Ulterior semnalele sunt transmise catre dispozitivul care face masuratoare si aceste semnale vor fi transpuse sub forma de grafice sau inregistrari.
Procedura implica folosirea electrozilor de suprafata si care se vor plasa la nivelul pielii pacientului, chiar deasupra muschilor examinati. De cealalta parte, exista electrozii care se vor introduce direct in muschi prin intermediul unui ac subtire. Acesti electrozi cu ac contribuie la obtinerea unor informatii foarte precise referitoare la activitatea electrica interna a muschilor.
Care sunt aplicatiile clinice ale electromiografiei?
Specialistii in domeniul neurologiei considera ca electromiografia este o procedura foarte eficienta si utila. Prin urmare, isi gaseste diferite utilizari in domeniul neurologiei. Dintre aplicatiile unde se apeleaza la procedura de electromiografie (EMG) enumeram diagnosticarea neuropatiilor periferice, examinarea distrofiei musculare si a miotitei, monitorizarea sclerozei amiotrofice laterale (ALS), diagnosticarea si evaluarea progresiei sclerozei multiple.
Pentru toate aplicatiile clinice enumerate, procedura de EMG urmeaza anumiti pasi standard. Primul pas consta in pregatirea pacientului prin indicatii oferite de medicul specialist pentru evitarea consumului de cafeina sau alcool si relaxarea inainte testarii. Electromiografia cu ac implica efectuarea unei anestezii locale.
Pasul urmator consta in aplicarea electrozilor pe piele sau in interiorul muschilor, in functie de tipul procedurii. Etapa urmatoare este inregistrarea activitatii electrice prin anumite miscari care sa activeze muschii pe timpul inregistrarilor efectuate de catre electrozi. In final sunt analizate datele obtinute si se identifica eventuale tipare anormale privind activitatea electrica a muschilor la diversi stimuli.
Principalele avantaje ale electromiografiei
Procedura de electromiografie (EMG) ofera mai multe avantaje specialistilor in neurologie. Printre acestea regasim obtinerea de informatii detaliate despre activitatea electrica a muschilor si a nervilor. Stabilirea unui diagnostic precis este un alt avantaj important. Lista avantajelor continua cu diversitatea afectiunilor neuro-musculare care pot fi evaluate prin EMG.
Posibilitatea de a evalua in timp real functionarea musculara si nervoasa este un alt avantaj. Stabilirea unui plan de tratament bazat pe rezultatele evaluarii este un alt avantaj al electromiografiei. Tratamentul poate sa cuprinda medicamente, terapie fizica si abordari terapeutice pentru imbunatatirea functionarii muschilor si a nervilor.