Tratamentul ortodontic are drept scop corectarea si alinierea dintilor si a maxilarelor pentru imbunatatirea functionalitatii danturii si pentru un zambet perfect. Foarte multe persoane se confrunta cu probleme care sunt cauzate de modul in care dintii sunt aliniati si sunt folositi la masticatie.
Ortodontia are drept obiectiv principal corectarea malocluziilor. Aceste tratamente de ortodontie Ploiesti sunt efectuate de catre specialisti in aceasta ramura a medicinei dentare. In acest sens sunt utilizate diferite aparate ortodontice si abordari medicale, despre care vom discuta in ceea ce urmeaza.
Tipuri de aparate ortodontice disponibile
In randul aparatelor dentare pe care un pacient le poate folosi pentru alinierea dintilor si corectarea muscaturii regasim aparatele cele mai comune, si anume cele fixe. Aparatele dentare fixe presupun folosirea unor bracketi, adica mici suporti care asigura fixarea dintilor pacientului. Acesti bracketi sunt conectati intre ei prin intermediul unui arc metalic. Materialele folosite pentru bracketi sunt metalul sau ceramica.
A doua categorie de aparate dentare sunt cele mobile. Acestea pot fi indeparatate de catre pacient si sunt recomandate cu precadere pentru a corecta probleme mai usoare. Aparatele mobile sunt mai putin invazive si inseamna un disconfort mai redus pentru pacient.
A treia optiune in cadrul aparatelor ortodontice sunt cele invizibile sau linguale. Este adesea considerata varianta cea mai buna pentru a obtine rezultatele dorite, fara a avea disconfortul si estetica neplacuta cauzate de catre aparatele fixe. Datorita faptului ca este amplasat in partea interioara a dintilor, practic acest aparat dentar nu este vizibil.
Care sunt etapele tratamentului de ortodontie Ploiesti
In cadrul tratamentului ortodontic sunt urmate mai multe etape standard. Prima etapa este consultatia initiala, cea in care medicul ortodont examineaza dantura pacientului, face radiografii si modele ale dintilor pentru a evalua gradul de corectare necesar. In functie de rezultatele examinarii, medicul va propune un plan de tratament personalizat.
Etapa a doua este planificarea tratamentului si stabilirea tipului de aparat dentar si a duratei estimate a tratamentului. Pe parcursul acestei faze se pot realiza ajustari ale aparatului in cadrul unor vizite regulate ale pacientului la medicul ortodont.
Perioada in care pacientul poarta aparatul ortodontic se numeste faza activa si aceasta poate sa dureze de la cateva luni, pana la cativa ani. Pe parcursul acestei etape, medicul ortodont va trebui sa ajusteze periodic aparatul dentar pentru a obtine rezultatele dorite. Ultima etapa este cea de retentie si este perioada in care pacientul va purta un aparat de retentie cu scopul de a mentine pozitionarea corecta a dintilor obtinuta in urma tratamentului ortodontic.
Beneficiile tratamentului ortodontic
In urma tratamentului ortodontic pacientul se poate bucura de mai multe beneficii. Printre cele mai importante beneficii aduse de acest tratament putem enumera imbunatatirea aspectului estetic, imbunatatirea functionalitatii danturii, preventia unor probleme dentare ulterioare, usurinta in a mentine igiena orala si imbunatatirea masticatiei.
Tratamentele de ortodontie Ploiesti sunt esentiale pentru a corecta problemele de aliniere a dintilor si maxilarelor. Aceste tratamente ofera beneficii semnificative pentru aspectul estetic si sanatatea orala. Chiar daca sunt tratamente pentru o perioada indelungata, rezultatele finale merita efortul depus.