Monden / Lifestyle

Beneficiile ceaiului de macese si mod de preparare

Written by Monica

Macesul este cunoscut din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile medicinale, avand un aport important de vitamine A, C si K si luptand in mod eficient impotriva afectiunilor.

In primul rand, ceaiul de macese intareste sistemul imunitar, dat fiind faptul ca contine de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele.  Prin urmare ajuta la ameliorarea simptomelor gripei, racelii si tusei. Alte beneficii importante sunt :

  • scade tensiunea arteriala
  • protejeaza ficatul
  • ajuta la digestie
  • reduce riscul obezitatii
  • inlatura starile depresive

Ceaiul de macese contine o cantitate mare de antioxidanti, ceea ce formeaza o bariera de protectie impotriva radicalilor liberi, impiedicand astfel accelerarea procesului de imbatranire. Daca este consumat in mod regulat, ceaiul de macese asigura un plus de vitalitate si energie zi de zi.

Are un efect diuretic, ceea ce ajuta la o buna functionare a sistemului gastrointestinal, impiedicand aparitia constipatiei. Ceaiul de macese contribuie la mentinerea greutatii optime dat fiind faptul ca ajuta la absorbtia de amidon si glucoza. Fiind bogat in flavonoizi, ceaiul de macese este considerat un foarte bun relaxant pentru sistemul nervos.

Acesta este considerat un remediu excelent pentru dureri datorita proprietatilor analgezice si antiinflamatorii care reduc rapid chiar si durerile cronice ale artritei. Ceaiul de macese este un bun calmant pentru tuse, insomnii, oboseala fizica, migrene sau astenii nervoase.

Fructele de macese se culeg atunci cand au culoarea caramizie spre rosie, pentru ca atunci au continutul maxim de vitamina C. Acestea pot fi folosite in stare proaspata sau se usuca in locuri ferite de umezeala.

Procesul de uscare dureaza chiar si 3 saptamani, timp in care se deshidrateaza si scad mai mult de jumatate din cantitatea initiala. Dupa uscare, fructele trebuie pastrate in saculeti de hartie sau de material textil.

Atunci cand te pregatesti sa faci un ceai de macese este bine sa tii cont de cateva trucuri care te ajuta sa obtii nu doar gustul cel mai bun, ci si sa te bucuri din plin de beneficii. Prin urmare, pentru a pastra cat mai multa vitamina C in ceai, lasa apa sa dea cateva clocote inainte de a adauga fructele uscate.

Ceai de macese uscate

Intr-o cana cu apa clocotita adauga 2,5 gr de fructe si lasa la infuzat 10 minute, apoi strecoara si consuma ceaiul pe parcursul zilei.

Decoct

Intr-un litru de apa adauga 30-35 de gr de fructe macinate, apoi lasa la infuzat 15 minute si strecoara. Decoctul se poate bea la micul dejun pentru ca ajuta la digestie.

Ceai de macese crude

Se adauga doua linguri de macese proaspete taiate in prealabil, intr-o cana de apa calduta si se lasa la infuzat 6 ore. Dupa aceea se strecoara iar ceaiul obtinut se poate consuma in decurs de 2-3 saptamani, cate 2 cani pe zi.

About the author

Monica

Leave a Comment