Sanatate

Cand este indicat si ce implica consultul neurologic specializat?

Written by Monica

Nimeni nu isi doreste sa aiba nevoie de tratamente medicale si sa aiba probleme de natura medicala. Insa uneori este recomandat sa apelam la un consult medical de specialitate fie pentru a identifica cauzele pentru anumite manifestari fizice sau psihologice, fie pentru a preveni avansarea unei afectiuni medicale.

In cazul in care consideram necesar sau ne este recomandat de un medic generalist sa apelam la un consult neurologic, este indicat sa nu ezitam in a apela la un centru medical unde putem beneficia de servicii medicale de neurologie. Neurologia este stiinta care se ocupa de diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului nervos central.

Simptomele care recomanda un consult neurologic

Consultul neurologic este necesar in acele situatii in care trebuie pus un diagnostic pentru o eventuala afectiune a sistemului nervos central si periferic. Datorita faptului ca de multe ori simptomele care necesita un astfel de consult de specialitate sunt fie ignorate, fie privite drept urmari ale starilor de oboseala sau de stres, este important ca in cazul in care anumite simptome sunt frecvente si persista, sa apelezi la un specialist pentru un consult neurologic.

Printre principalele simptome care trebuie sa te convinga sa te adresezi unui specialist regasim durerile de cap constante si care pot fi catalogate ca fiind cronice, ameteli frecvente si stari de slabiciune, dar si starea de confunzie sau cea de dezorientare. Alte simptome care pot fi alarmante sunt amorteala si senzatia de furnicaturi. Tulburarile frecvente de somn pot indica anumite probleme de natura neurologica, tot la fel cum pierderile de memorie ar trebuie sa traga un semnal de alarma.

In situatia in care unul dintre aceste simptome are episoade frecvente, poti sa ai in vedere fie sa apelezi la medicul de familie pentru o parere, fie chiar sa te programezi pentru o consultatie intr-un centru medical unde sunt oferite astfel de servicii medicale de neurologie.

Teama de consultul neurologic si pregatirea pentru consultatie

Foarte multi pacienti ezita sau chiar evita sa se programeze la o consultatie neurologica din teama de a afla un anumit diagnostic. Pe de alta parte, trebuie spus ca un consult timpuriu poate preveni aparitia unor probleme grave ulterioare, tot la fel cum in anumite cazuri prezentarea urgenta la un neurolog se poate dovedi a fi salvatoare.

Spre exemplu in cazul unui accident vascular cerebral prezentarea la medicul specialist in decurs de cateva ore poate fi o decizie salvatoare.De asemenea, in cazul unor afectiuni care nu sunt identificate prin alte controale medicale precum boala Alzheimer sau Parkinson, un consult neurologic poate fi lamuritor pentru pacient.

Trebuie subliniat faptul ca pentru un consult intr-un centru medical unde se efectueaza consultatii de neurologie nu este necesara o pregatire speciala. Un astfel de consult implica testarea miscarilor, verificarea reactiilor normale, se vor discuta simptomele si se vor identifica eventuale semne vizibile ale unor afectiuni prin testarea echilibrului, a mersului, a posturii sau a dificultatii de vorbire.

In masura in care neurologul considera a fi necesare, se vor efectua investigatii medicale mai complexe precum rezonanta magnetica, tomografia sau electroencefalograma.

About the author

Monica

Leave a Comment