Monden / Lifestyle

Diferenta dintre bruma si chiciura

Written by Monica

Iarna temperaturile scad si incepe sa se raceasca tot mai acccentuat in aproape toate regiunile din tara. Unul din fenomele predominante acestui anotimp sunt depunerile de gheata, ceea ce prezinta un mare risc pentru mai multe sectoare ale economiei.

Depunerile de gheata pot fi de doua feluri: simple sau complexe. Cele simple rezulta dintr-un singur tip de depunere, si anume bruma, chiciura, polei, mazariche, lapovita, ninsoare. Depunerile de gheata complexe provin dintr-o combinatie de depuneri care se formeaza in mod succesiv, adica polei si chiciura sau chiciura si lapovita.

Chiciura se formeaza in orice moment al zilei, indiferent cati nori sunt pe cer. Bruma este o depunere de cristale fine de gheata. Acestea iau forma unor ace sau solzi, evantaie si se formeaza prin procesul de condensare si de inghetare a vaporilor de apa.

Bruma apare in special in noptile senine de toamna tarzie, iarna sau primăvara. Acest fenomen se formeaza in loc de roua in sezonul rece cand temperatura scade sub 0 grade si apar cristale mici de gheata. Prin urmare vara apare roua pentru ca afara este mult mai cald.

Grosimea depunerii de gheata poate ajunge chiar si peste 5 mm. Cercetarile arata ca datorita brumei care se poate forma prin incalzirea timpului intre momentele depunerii straturilor de zapada, acestea vor aluneca unul peste altul, ceea ce duce la riscul aparitiei avalanselor. In general, bruma se produce atunci cand temperatura aerului la inaltimea de 2 metri este de -2 sau -3°Celsius.

Chiciura sau promoroaca este o depunere solida similara cu zapada, care se formează pe ramurile copacilor, pe conductorii liniilor electrice sau pe alte obiecte de pe sol, atunci cand e ceata, vant si frig intens. Chiciura poate sa apara in orice moment al zilei, nu doar atunci cand cerule este plin de nori. Atunci cand se formeaza chiciura, vremea este închisa din cauza faptului ca sunt multi nori de joasa altitudine.

Chiciura este o masa cristalina alba, cu o structura fina, ce provine din vaporii de apa sau din inghetarea picaturilor supraracite de pe diferite obiecte subtiri, cum ar fi cablurile de curent. Aceasta se prezinta sub 2 forme : chiciura cristalina sau granulara.

Chiciura cristalina apare atunci cand temperatura este foarte scazuta, ajunge sub -15°C si are un aspect pufos, similar cu o ghirlanda de culoare alba. Acest fenomen isi face aparitia in conditii de vreme linistita, temperaturi scazute si umiditate in exces. Cristalele de chiciura se depun pe diverse obiecte si sunt reci ca gheata.

In conditiile de vant puternic si timp cetos, cand temperaturile coboara sub -5°C se formeaza chiciura granulara. Aceasta apare sub forma unei depuneri afanate, cu o structura amorfa, care se formeaza prin inghetarea picaturilor de ceata supraracite, ce sunt purtate de vant si lovite de partile expuse ale diferitelor obiecte.

About the author

Monica

Leave a Comment