Pepenele rosu este un desert foarte dulce de vara, care este iubit de toata lumea. Acesta reprezinta un adevarat rasfat, pentru cei care ii adora gustul inconfundabil si vor sa se racoreasca in zilele caniculare.
Pepenele rosu provine din Africa de sud iar cu timpul a inceput sa fie cultivat si in Europa. Acesta contine putine calorii si are un aport bogat in vitaminele A, C, E, D, B1, B6, B12, B3, B5, dar si minerale, precum : fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu, calciu si mangan.
Daca vrei sa plantezi pepene rosu trebuie sa tii cont de faptul ca este un mare amator de caldura. Semintele germineaza in mod ideal la 25-30 de grade, dar si la temperaturi mai mici, de 15-16 grade Celsius. In functie de temperatura, germinarea dureaza intre 6-22 de zile.
Planta suporta temperaturi de pana la 40 de grade Celsius si nu ii place cand temperatura incepe sa scada sub 15 grade, de aceea cultura este compromisa la 9-10 grade.
Pe langa caldura, pepenele rosu iubeste si lumina, iar in lipsa acesteia nu se poate dezvolta in mod armonios, deoarece are nevoie de 14 ore pe zi. Pepenele rosu este pretentios si cu privire la nevoia de apa. Pentru a creste pepeni buni si gustosi, trebuie sa instalezi un sistem de irigare prin picurare. Totusi, ai grija ca prea multa apa duce la boli precum fuzarioza la pepeni.
Pepenele are nevoie de un sol fertil, bine drenat, umed, usor si care se incalzeste repede. Prefera solurile nisipoase, nisipo-lutos si luto-nisipos, cu un pH cuprins intre 6 si 7. Valoarea pH-ului este esentiala pentru supravietuirea rasadurilor, iar atunci cand scade sub 5.5 duce la compromiterea plantelor.
Fie ca vrei sa pui seminte sau sa plantezi rasaduri, trebuie sa stii ca perioada ideala este sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai. Semintele trebuie plantate la o adancime de 2.5-4 cm. De asemenea, distanta intre plante pe rand trebuie sa fie de 0.7 cm-1 metru iar intre rasaduri de 1.5-2.5 metri intre randuri.
Specialistii recomanda sa renunti la plantele insuficient dezvoltate si sa plantezi unele mai sanatoase pentru a umple golurile dintre randuri. Este important sa aplici folie de mulcire, iar in caz contrar trebuie sa indepartezi toate buruienile.
De asemenea, fertilizarea trebuie sa fie facuta cu produse din gama Yara, dar se poate face si cu gunoi de grajd in toamna dinaintea infiintarii culturii.
Recoltarea se face la 60-80 de zile de la rasarire, cand carcelul de la baza fructului incepe sa se usuce, codita se subtiaza, iar coaja devine lucioasa si usor de zgariat cu unghia. Pepenele care este copt si bun paraie atunci cand este taiat iar varful fructului formeaza o adancitura usoara.
Este bine de stiut toate aceste detalii pentru a cultiva pepenele rosu si a te bucura din plin de aroma sa inconfundabila. De asemenea, tine cont de aceste sfaturi pentru a stii cum sa alegi un pepene cat mai bun in sezonul de vara.