Sanatate

Ce este d-manoza si de ce este o adevarata minune pentru sanatatea tractului urinar

Written by Monica

Infectiile urinare sunt printre cele mai frecvente afectiuni ale tractului urinar. Afecteaza barbatii și femeile, desi femeile sunt mult mai dispuse acestei probleme de sanatate din cauza anatomiei specifice.

In caz de disconfort urinar, de infectii urinare si alte asemenea probleme, multe persoane apeleaza la produse naturiste, ce contin anumite elemente benefice, precum D-manoza. Vorbim despre un zahar simplu care, odata absorbit, joaca rolul de “momeala” moleculara pentru E.Coli, bacteria aflata la originea a peste 80% din cauzele de infectii urinare.

D-manoza este produsa in mod natural de organism, dar este nemetabolizata si, prin urmare, nu este stocata de ficat. Ea limiteaza proliferarea microorganismelor implicate in cistita si in special a germenului de E. Coli, prin promovarea eliminarii acestora prin tractul urinar. Este una dintre componentele merisorului.

Definitia D-manozei

Pentru a va oferi o explicatie in termeni de specialitate: molecula de D-manoza este o monozaharida care nu poate fi asimilata de organism. Formula sa chimica este identica cu a glucozei, adica C6H12O6. Trece rapid prin corp fara a fi absorbita. Desi structural similara cu glucoza, este absorbita mai lent in tractul gastrointestinal si, prin urmare, are un indice glicemic mai mic.

Dupa ce D-Manoza este absorbita in intestin, aceasta nu este stocata in ficat, ci este filtrata din organism direct de rinichi. Este secretata in cantitati foarte mici de corpul nostru si captuseste tractul urinar. Acest zahar are un rol important in metabolism, fiind implicat in glicozilarea anumitor proteine. Numele sau are o origine interesanta.  Cuvantul „mana” vine de la mana culeasa de evrei in povestea Exodului. Mana este de fapt secretia dulce a anumitor copaci si arbusti intalniti in deserturile din Orientul Apropiat si Mijlociu, precum Fraxinus ornus.

Unde gasim D-manosa?

Aceasta molecula este prezenta in cantitati variate in mai multe surse de plante, inclusiv merisoare, afine, mere, portocale sau piersici. Poate fi extrasa si din porumb. Se mai gaseste si in seva anumitor specii de arbori (mesteacan, zada etc.). Astazi, D-manoza poate fi produsa si prin oxidarea manitolului.

D-manoza este comercializata ca supliment alimentar, sub forma de pulbere sau tablete, dar si sub forma lichida. D-manoza lichida este absorbita mai repede fiind mai eficienta in prevenirea si tratarea infectiilor urinare. Acest lucru inseamna ca D-manoza incepe sa actioneze imediat pentru a preveni si trata infectiile tractului urinar. In plus, formula lichida este mai usor de

administrat, deoarece poate fi adaugata in apa sau suc si consumata pe parcursul zilei. In cele din urma, este mai rentabila decat alte forme, deoarece necesita o doza mai mica pentru a fi eficienta.

In managementul infectiilor urinare este, de asemenea, indicat sa se asocieze cu iarba neagra, care datorita actiunii sale diuretice va permite o crestere a excretiei urinare si o mai buna eliminare a bacteriilor.

Care sunt beneficiile D-manozei? 

D-manoza este absorbita rapid si ajunge la organele periferice in aproximativ 30 de minute, inainte de a fi eliminata prin sistemul urinar. Nu poate fi transformata in glicogen si, prin urmare, nu este stocata de organism.

Cistita (sau infectia tractului urinar) este o problema foarte frecventa la femei si la fete tinere in principal. Vor fi femei care vor avea chiar mai multe episoade de-a lungul vietii, problema cunoscuta sub numele de cistita recurenta. Principalele simptome includ nevoia frecventa, dureroasa si urgenta de a urina, dureri suprapubiene si dureri de spate in unele situatii.

Cauza este constituita de contaminarea uretrei cu bacterii. Cand bacteriile se afla in vezica vorbim de cistita si cand acestea ajung la rinichi vorbim de pielonefrita. Cistita cronica sau prost tratata poate fi periculoasa, deoarece se poate transforma in cele din urma intr-o infectie cronica a rinichilor, care poate duce la insuficienta renala. In acest caz, este utilizat pe scara larga tratamentul cu antibiotice. Escherichia coli, o bacterie prezenta in mod natural in flora intestinala, este germenul responsabil pentru 90% din cazurile de cistita.

Mecanismul de actiune al D-manozei se bazeaza pe inhibarea aderentei bacteriilor la celulele endoteliului vezicii urinare. Astfel, o administrare externa a acestui zahar face posibila prevenirea atasarii lectinelor bacteriene. Aceste bacterii prinse vor fi apoi eliminate prin urina.

Escherichia Coli sub actiunea D-manozei

Studiile in vivo si in vitro au demonstrat capacitatea D-manozei de a reduce incarcatura bacteriana in tractul urinar si in interiorul vezicii urinare. Administrata pe termen lung, D-manoza si-a demonstrat eficacitatea in reducerea incidentei infectiilor tractului urinar.

Merisorul a fost mult timp considerat cel mai eficient mod natural de a limita riscul de recidiva, prin concentratia sa de proantocianidine (PAC), dar si prin prezenta D-manozei in compozitia sa chimica.

Au fost efectuate mai multe studii clinice privind utilizarea D-manozei in prevenirea recidivelor infectiilor tractului urinar. Toate studiile au aratat eficacitatea D-manozei si absenta efectelor adverse. Oprirea suplimentarii insa ar anula actiunea preventiva.

Exista efecte adverse?

Utilizarea pe termen lung a D-manozei in concentratii foarte mari nu a evidentiat efecte secundare asupra metabolismului uman, iar studiile au aratat o toleranta foarte buna. Poate fi utilizata de adulti si de copii. Femeile insarcinate sau care alapteaza pot utiliza D-manoza insa dupa consultarea medicului curant. D-manoza nu este asimilata de organism si este eliminata prin urina in forma sa originala. Preparatele care au la baza aceasta molecula sunt deci potrivite pentru persoanele cu diabet.

Atunci cand doriti sa cumparati un supliment de D-manoza, asigurati-va ca alegeti un produs de inalta calitate, de la un producator cunoscut. Cu suplimentul potrivit, puteti spune adio infectiilor urinare dureroase si va puteti bucura de o sanatate optima a tractului urinar.

About the author

Monica

Leave a Comment