Harissa este un sos sau o pasta foarte picanta si aromata, preparata din ardei iute si alte condimente. Acesta este originar din Africa de Nord, si face parte din bucataria traditionala din Maroc si Tunisia, unde a fost numit condimentul national al acestei tari. Harissa este un amestec de condimente utilizate deseori in bucataria tunisiana si marocana. Sosul obtinut din aceste condimente se mai numeste si harissa.
Printre ingrediente se numara ardeii iuti, usturoiul, chimenul si sarea. Pentru a prepara sosul, o cantitate din acest condiment poate fi adaugat la uleiul de masline si amestecat pentru a forma o pasta. Este indicat sa se lase amestecul douasprezece ore pentru a se intensifica aromele.
Pentru a face harissa de casa, aveti nevoie de ardei iute rosu uscat, usturoi, sare, seminte de chimen si coriandru proaspat.Toate ingredientele se macina intr-un robot de bucatarie pana obtii o pasta. Acest sos este ideal a se consuma langa mancarurile din carne si legume.
Harissa este un sos picant popular folosit pentru a insoti tot felul de mancaruri. Fiecare regiune are retete diferite insa toate se remarca prin numarul mare de condimente folosite, cum ar fi : ardei iute, pasta de usturoi si un fel de ulei vegetal. Caracterul sau picant si aroma puternica il fac potrivit pentru mancaruri cu o aroma intensa, cum ar fi carnea de miel, gratarele si mancarurile picante din legume.
Se foloseste pentru a gati tajines, cuscus, supe sau creme. In functie de cantitatea de ardei iute care se adauga, sosul Harissa de casa va fi mai iute sau mai putin iute. Uneori se adauga paprika afumata la retetele de harissa. Acest sos este foarte raspandit in Libia, Maroc, Algeria si Tunisia. Cuvantul provine din radacina araba “harasa”, care inseamna „a bate, a rupe in bucati”, senzatia pe care o ofera ardeiul iute.
Un produs cu un gust puternic picant, acest sos are ca baza ardeiul iute rosu proaspat, si este folosit pentru diverse preparate din bucataria nord-africana. La sos se adauga usturoi si ulei de masline si alte ingrediente precum coriandrul si chimenul. Aceasta pasta picanta este adesea folosita si ca aperitiv, alaturi de maslinele negre tocate sau de felii de paine araba.
Ardeii iuti folositi in sosul Harissa au un continut ridicat de capsaicina, care ajuta la reducerea inflamatiilor, la stimularea metabolismului si la promovarea sanatatii inimii. Faciliteaza arderea grasimilor si implicit, pierderea in greutate. De asemenea, ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, ambii fiind factori de risc pentru bolile de inimă.
In plus, are proprietati antioxidante. Antioxidantii pot ajuta la protejarea organismului impotriva daunelor provocate de radicalii liberi si la reducerea riscului de boli cronice. Are proprietati antimicrobiene datorita usturoiului din sos care ajuta la combaterea bacteriilor si virusilor daunatori. Sosul Harissa este bogat in sodiu deci trebuie consumat cu moderatie.