Indulcitorii artificiali se regasesc in compozitia diverselor produse, cum ar fi : bauturi, deserturi, mancaruri procesate sau pasta de dinti. Partea buna este ca acestia contin putine calorii insa nu sunt intotdeauna sanatosi. Acestia sunt aditivi alimentari, substante chimice si au o intensitate mai mare a gustului de dulce decat zaharul.
Indulcitorii se gasesc si in deserturile congelate, iaurt, bomboane, produse de patiserie, guma de mestecat, cereale, gelatine si budinci. Acestea se pot gasi si in produsele pe care se afla specificatia ”sugar free”. Senzatia de dulce pe care o dau acesti indulcitori este usor diferita fata de cea a zaharului obisnuit.
Molecula de zahar se potriveste perfect in receptorul gustativ pentru dulceata si ajuta creierul sa identifice gustul dulce. Indulcitorii artificiali sunt foarte asemanatori cu moleculele de zahar fiind similati cu receptorul de dulceata. Asadar, se ofera un gust dulce fara calorii adaugate.
Nu trebuie decat o cantitate foarte mica de indulcitori pentru a impregna gustul dulce. Unele studii subliniaza faptul ca acestia pot contribui la scaderea greutatii corporale, a mesei de grasime si circumferintei taliei. Inlocuirea bauturilor racoritoare obisnuite cu versiuni fara zahar face diferenta.
Alegerea alimentelor indulcite artificial in locul celor cu zahar adăugat poate reduce numarul de calorii pe care le consumi zilnic. Cei cu diabet pot consuma diferite dulciuri cu indulcitori fara sa creasca nivelul de zahăr din sange. Indulcitorii pot crea anumite efecte asupra florei intestinale.
Bacteriile intestinale joaca un rol important pentru sanatate, iar sanatatea intestinala precara poate duce la cresterea in greutate, sindromul metabolic, un sistem imunitar slabit si perturbari ale somnului. Totusi, functia bacteriilor intestinale variaza in functie de persoana si este afectata de ceea ce mananci. Studiile arata ca zaharina poate perturba echilibrul bacteriilor intestinale.
Alte posibile efecte secundare ale consumului de indulcitori artificiali sunt : dureri de cap, depresie si convulsii. Totusi, cei care prezinta tulburari de dispozitie au mai multe sanse de a aparea simptomele depresive ca efect al consumului de indulcitori. Acestia nu cresc riscul de convulsii al majoritatii oamenilor.
Indulcitorii s-ar putea sa afecteze cresterea activitatii creierului la copiii cu anumite afectiuni. In categoria avantajelor amintim ca indulcitorii ajuta la prevenirea cariilor dentare, controleaza nivelul zaharului din sange si reduc aportul caloric. Sunt folositi in special de catre cei care au probleme cu greutatea, diabeticii si copii.
Constientizarea sanatatii si adoptarea unor diete mai sanatoase duce la cresterea numarului celor care opteaza pentru produse cu indulcitori, in detrimentul zaharului. Acesti aditivi ofera optiuni alimentare mai vaste persoanelor care doresc sa reducă caloriile.
Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor este responsabila pentru furnizarea de consiliere stiintifica si are un impact direct asupra sigurantei alimentare și a alimentelor. Se poate solicita aprobarea unui indulcitor cu continut scazut de calorii doar dupa ce au fost facute teste ample de siguranta si au fost aduse dovezi clare ce sustin siguranta si beneficiul ingredientului pentru consumator.