Sanatate

La ce se foloseste rozmarinul si care sunt beneficiile pentru sanatate?

Written by Monica

Rozmarinul este o planta aromata verde, folosita ca si condiment culinar, dar si in industria parfumurilor. Aceasta are nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind renumit pentru actiunea sa antioxidanta si antimicrobiana. Acesta joaca un rol important asupra performantei cognitive si poate imbunatati starea de spirit si somnul.

Uleiul sau parfumat este un ingredient princupal in numeroase produse cosmetice dar si in vermut. Studiile arata ca cele mai indicate preparare din roxmarin sunt extractelor si uleiul esential. Extractul de rozmarin contine acizi fenolici, flavonoide si diterpenoide. Ca aditiv alimentar natural, rozmarinul este folosit pentru a preveni oxidarea si contaminarea carnii si a anumitor uleiuri.

Asadar, rozmarinul poate fi un inlocuitor extrem de util pentru antioxidantii din alimente si bauturi sintetice. Utilizarea terapeutica a rozmarinului pentru conservarea alimentelor depinde in mare parte de concentratia compusilor.

De asemenea, ingerarea rozmarinului poate aduce reale beneficii sanatatii cognitive. Extractul de frunze de rozmarin poate trata dementa, forman o bariera de protectie si in ceea ce priveste preventia. In plus, rozmarinul poate imbunatati starea de spirit si somnul, daca acesta este folosit zilnica timp de o luna. Astfel, se observa diminuatrea simptomelor de anxietate si depresie si un somn mult mai bun.

Rozmarinul ofera beneficii si pentru digestie. Extractul de rozmarin poate trata indigestia, sprijinand digestia prin promovarea unui echilibru sanatos al bacteriilor intestinale si prin reducerea inflamatiei.

Uleiul esențial de rozmarin se foloseste ca tratament de aromoterapie ceea ce duce la imbunatatirea performantei cognitive la studenti dar si la persoanele care sufera de boala Alzheimer. Atunci cand face parte din tratamentul de masaj cu aromoterapie, ajuta la ameliorarea durerii si imbunatateste in mod considerabil starea de bine la diabetici.

In plus, uleiul de rozmarin poate combate caderea parului sau alopecia areata, afectiune des intalnita la tineri dar si in proportie de 20% la persoanele peste 40 de ani. Uleiul de rozmarin poate fi folosit în aromaterapie sau se aplica local. Este foarte concentrat, de aceea trebuie utilizate doar cateva picaturi o data. Uleiurile esentiale nu trebuie niciodata inghitite.

Ceaiul de rozmarin prin consumul propriu zis sau inhalarea aromei imbunatateste starea de spirit si sustine sanatatea creierului si a ochilor. Acesta ajuta si la prevenirea daunelor oxidative care pot provoca numeroase boli cronice. Daca clatesti parul cu ceai de rozmarin acesta ajuta la cresterea parului. Uleiul sau extractul de rozmarin pot reduce caderea părului, daca este aplicat pe scalp. Ceaiul de rozmarin se potriveste perfect intr-o dieta sanatoasa si echilibrata.

Desi are nenumarate beneficii, este posibil ca acesta sa interactioneze cu anumite medicamente. De aceea, persoanele mai sensibile trebuie sa fie foarte precaute atunci cand consuma ceai de rozmarin, pentru a evita aparitia complicatiilor.

Medicamentele care prezinta cel mai mare risc de a interacționa negativ cu ceaiul de rozmarin sunt anticoagulantele, cele utilizate pentru a trata hipertensiunea arteriala, diureticele sau cele care ajuta la tratarea depresiei si a altor tulburari de sanatate mintala.

About the author

Monica

Leave a Comment