Monden / Lifestyle

Cum iti dai seama ca esti manipulat intr-o relatie ?

Written by Monica

Oamenii pot fi manipulati din punct de vedere emotional fara sa-si dea seama. Cei care vor sa-i exploateze urmaresc sa le influenteze decizia si sa le controleze gandirea, cu scopul de a obtine ceea ce-si doresc.

Persoanele care incearca sa manipuleze se bazeaza pe faptul ca iti cunosc slabiciunile si le vor folosi impotriva ta. Daca te afli in aceasta situatie neplacuta, doar tu esti cel care poti opri manipularea intr-un mod activ. Totusi acest lucru poate fi destul de dificil, deoarece este greu se observat.

Deseori se intalneste un comportament manipulativ in relatiile amoroase. Manipularea este o tactica folosita pentru a obtine controlul asupra altei persoane. O persoana manipulatoare poate folosi diverse strategii cum ar fi minciuna sau lipsa comunicarii, special pentru a arata ca dreptatea este de partea sa.

Semnele manipularii emotionale pot fi subtile dar acestea trebuie descoperite la timp, deoarece in caz contrar manipularea dauneaza relatiilor. Pentru a identifica manipularea, compara intotdeauna atitudinea celuilalt cu o abordare sincera si directa. Atunci cand abordarea celuilalt incepe sa semene cu o amenintare este vorba despre o incercare a manipulatorului de a induce vinovatie victimei.

De asemenea, manipulatorul poate face o afirmatie pasiv-negativa, incercand sa afirme inca de la inceput ca nu primeste suficienta atentie.  O astfel de atitudine te face sa te simti prost inca de la inceputul conversatiei. Scopul manipularii este de a detine controlul asupra altei persoane.

Daca observi o serie de comportamente nepotrivite in relatia ta, inseamna ca partenerul tau te manipuleaza. Iata cum poti sa-ti dai seama mai bine de acest lucru :

  • Nu isi exprima clar dorintele
  • Te critica mereu
  • Plange fara motiv
  • Evita sa-ti vorbeasca cu scopul de a te pedepsi in acest fel
  • Ascunde adevarul
  • Te face sa te simti vinovat
  • Se supara din orice si incearca sa te evite.

Cei care simt nevoia sa-si domine partenerul au un comportament manipulator si se folosesc de acesta pentru a-si satisface propriile nevoi. Oamenii care folosesc comportamentul manipulativ provin din familii in care s-a folosit acest tip de comportament odinioara, pentru a evita pedepsele si a obtine ceea ce-si doresc. Acestia au fost influentati la randul lor de catre cei care i-au dominat, de aceea si ei incearca sa domine. Fie ca au fost manipulati de parinti sau de un alt partener acestia cunosc o singura metoda prin care pot obtine ceea ce vor.

Iata cateva semne ale manipularii emotionale care te ajuta sa-ti dai seama ca este vorba despre o strategie :

  • Indoiala de sine

Daca cineva te face mereu sa te indoiesti de tine s-ar putea sa te faca sa te simti vinovata doar pentru a-si atinge scopul.

  • Probleme de exprimare

Cei care sustin ca nu te poti exprima corect si concret incearca sa te manipuleze preluand controlul asupra faptelor tale persoane. Nu lasa partenerul sa te faca sa te simti lipsit de incredere.

  • Sarcasmul

Sarcasmul este un semn al comunicarii pasiv-agresive si este folosit deseori pentru a atrage atentia prin gesturi dramatice sau reactii emotionale imature.

About the author

Monica

Leave a Comment