Educatie / Cultura / Arta

Cum sa-ti antrenezi inteligenta emotionala in cuplu ?

Written by Monica

Este important sa constientizam aceasta notiune si sa luptam cosștient cu propriile tipare de relationare defectuoase, pentru ca acestea cu siguranta exista la fiecare dintre noi. Sunt o multime de factori care ne impiedica sa ne satisfacem nevoile emotionale in mod real.

Pentru a face fata cu succes, trebuie sa avem capacitatea de a percepe propriile emotii dar si pe ale celorlalti, folosind informtiile de natura emotionala. In acest fel, putem gestiona relatiile eficient si empatic.

Fiecare partener are o nevoie emotionala pe care vrea sa o implineasca. In acest scop, trebuie sa ne punem in locul celuilalt pentru a intelege ce se afla in universul sau interior. Este nevoie de incredere profunda in partener si relatie, daca vrem sa gestionam conflictele eficient. Asadar, ne implinim partea noastra de responsabilitate in cuplu, sporind calitatea relatiei.

Fie ca suntem la inceput de relatie sau nu, trebuie sa facem eforturi vizibile pentru ca totul sa mearga asa cum ne dorim. Trebuie sa fim prezenti atunci cand apar probleme in diferite contexte de viata sau comportamente defectuoase care produc fisuri in conexiunea emotionala.

Prima componenta a inteligentei emotionale este capacitatea de a ne identifica propriile emotii, valori si aspiratii. In acest fel iti dai seama ce impact are asupra ta felul in care se poarta partenerul. Stapanirea de sine te ajuta sa-ti gestionezi emotiile negative si sa iti asumi greselile. Constientizand aceste lucruri nu depinzi de validarile din exterior. Empatia te face sa intelegi mai bine emotiile sau reactiile partenerului iar abilitatile sociale, te ajuta sa comunici in mod sanatos.

Partenerul tau nu iti poate citi gandurile si nu trebuie sa-l lasi sa traga concluzii sau sa interpreteze in vreun fel limbajul non-verbal, comportamentul. Trebuie sa-i spui in mod clar ce se petrece cu tine, ce simti in interior pentru a-ti putea intelege starea. De asemenea, si emotiile lui sunt valide si trebuie tratate cu respect. Atunci cand comunicati, nu va vorbiți unul peste altul si nu va intrerupeti pentru a putea duce conversatia la bun sfarsit.

Ascultarea este foarte importanta. Exprima-te clar si fa-te inteleasa, dar asculta-l atenti si pe cel de langa tine. Daca este nevoie pune intrebari, pentru a descoperi mai multe lucruri esentiale daca acestea nu sunt dezvaluite in mod instantaneu. Fa acest lucru ori de cate ori este nevoie. Doar in acest fel, ajungi sa-ti cunosti partenerul cat mai bine, sa stii cum gandeste, ce ii place, ce il preocupa, ce doreste. Furia poate fi distructiva, astfel ca trebuie sa o inlaturi cat de mult posibil.

Descarcarile violente emotional macina relatia de aceea trebuie sa va calmati imediat pentru a relua discutia cu alta intensitate emotionala. Nu da mereu vina a pe partener, ci incearca sa iti asumi daca ai gresit. Fa tot posibilul sa indrepti greselile, pentru a-ti mentine increderea partenerului si armonia in cuplu. Intelege ca e nevoie de un efort comun in cuplu pentru a te bucura de fericire deplina.

About the author

Monica

Leave a Comment