Stiinta / Cercetare

Tipuri de serpi veninosi din Romania

Written by Monica

Serpii sunt unele dintre cele mai mari reptile din intreaga lume. In Romania exista mai multe tipuri de serpi, dintre care unele specii unt veninoase. La noi in tara avem o flora si fauna foarte bogata, de aceea avem paduri cu ursi si lupi. Construcția geografica a spațiului carpato-danubiano-pontic a dus la realizarea tuturor formelor de relief: câmpie, munte, mare.

Sarpele are capacitatea de a se adapta usor la foarte multe forme de relief. Putem gasi serpi la mare, la campie si la munte in paduri. La noi in tara, cele mai cunoscute reptile sunt cele comune, care nu sunt periculoase pentru om: sarpele de alun, iarba, Esculap, orb sau naparca.

In Romania exista 4 serpi foarte veninosi si periculosi. Acestia sunt :

  • Vipera europeana comuna
  • Vipera cu corn
  • Vipera de stepa
  • Vipera nikolskii

Vipera europeana comuna este cel mai des intalnita in diferite zone de pe teritoriul tarii noastre. Aceasta se gasesc in special in zonele de deal si de munte. Este un sarpe de dimensiuni mici, care uneori depaseste 80 centimetri. Coloritul acestuia variaza de la cenusiu-albastrui, la roscat, brun si negru.

Vipera cu corn este cel mai periculos sarpe din Europa si Romania. Se intalneste deseori in zonele de sud-vest si sud-est. Turistii il pot vedea in zonele Cazanele Dunarii, Valea Cernei si Valea Nerei. Aceasta vipera are maxim 95 de centimetri, are capul triunghiular si un corn mic pe cap.

Vipera de stepa este o specie mai rar intalnita. Se gaseste in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Aceasta vipera nu este de obicei periculoasa, insa musca si ataca daca este capturata sau calcata din greseala, pentru a se apara.

Vipera nikolskii este o specie rara si o poti remarca usor pentru ca are o nuanta de negru intens. Desi se intalnseste rareori, traieste in special in zona Moldovei si a Munteniei.

La noi in tara, oamenii sunt rareori muscati de sarpe, insa acest lucru nu e imposibil. Din cauza temperaturilor ridicate, in timpul verii serpii devin agitati si chiar violenti. Atunci cand faceti drumetii in zonele de padure, este indicat sa va imbracati in mod corespunzator pentru a diminua posibilitatile unei muscaturi.

Daca aveti neplacerea de a fi muscat de un sarpe, este important sa stiti ce trebuie sa faceti in aceste conditii:

In primul rand nu trebuie sa intrati in panica, ci este indicat sa ramaneti calmi. Este important sa va amintiti forma si culoarea sarpelui pentru a sti exact cum trebuie sa actionati ca masuri de prim ajutor.

Trebuie sa mentineti partea corpului care a fost muscata cat mai fixa, pentru a impiedica raspandirea veninului in tot corpul. Solicitati imediat asistenta medicala daca acest lucru este posibil.

De indata ce ajugeti pe mana echipajului medical, sunteti salvat pentru ca vi se va administra serul antivenin. In caz contrar, incercati sa puneti ceva in jurul locului muscaturii sa nu se imprastie veninul. Incercati sa sugeti veninul din muscatura sau sa taiati acel loc pentru a-l face sa sangereze mult.

About the author

Monica

Leave a Comment