Monden / Lifestyle

Cum se face piureul de castane si care sunt beneficiile acestora ?

Written by Admin

Castanele comestibile au un gust foarte bun iar piureul este fin si apetisant. Acesta poate fi consumat cu diverse preparate, pe post de garnitura.

Castanele contin fibre, o multime de substante nutritive si antioxidanti. Acestea ajuta la sanatatea inimii si reprezinta o sursa de sanatate. Din castane se poate face atat un piure dulce, cat si unul sarat in functie de preferinte.

De asemenea, castanele pot face parte din diferite feluri de mancare, cum ar fi diverse umpluturi, salate sau supe. Pe langa faptul ca au un gust delicios, acestea au nenumarate beneficii pentru sanatate. O portie de castane prajite contin multe proteine, grasimi sanatoase si fibre. Acestea contin minerale si vitamina C si B6, K, B5 șs B3, precum fosfor si magneziu, acid folic si potasiu.

Castanele contin putine calorii, deoarece sunt sarace in grasimi si asigura 15% din necesarul zilnic de fibre intr-o singura portie, de 80 grame.In plus, contin o mare varietate de antioxidanti, printre care si luteina, care protejeaza sanatatea ochilor.Antioxidantii protejeaza celulele de radicalii liberi indepartand riscul aparitiei bolilor de inima, diabetul si cancer.

Piure de castane dulce

Ingrediente: 350 de grame de castane fierte, 2 cani de apa sau lapte, 1-2 linguri de zahar, ½ boaba de vanilie, un varf de cutit de sare

Mod de preparare: Pentru inceput se bate laptele cu zaharul pe foc, pana cand se dizolva apoi se adauga castanele fierte si boabele de vanilie si se lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute, amestecandu-se treptat. Apoi se scoate pastaia de vanilie si se arunca si se pun castanele intr-un robot de bucatarie pana ce devin o pasta omogena.

Daca este prea groasa, adauga o parte din lichid pana se obtine consistenta dorita.  Patreaza piureul la rece intr-un recipient etans timp de o saptamana sau congeleaza-l maxim 2 luni. Foloseste acest piure de castane pentru prajituri, foietaje sau inghetata.

Piure de castane sarat

Ingrediente: 360 g de castane intregi fierte, 700 ml lapte integral, 1-2 crengute de cimbru, 35 g unt, 2 salote feliate, 1 lingura de smantana, piper alb macinat, sare.

Mod de preparare: Pune castanele intr-o cratita pe foc impreuna cu laptele si cimbrul. Lasa totul sa fiarba la foc mediu 5 minute apoi la foc scazut 15 minute. Separat, pune untul intr-o tigaie sa se topeasca si prajeste salotele la foc mediu, apoi ia cimbrul si arunca-l.

Pune castanele intr-un robot de bucatarie, toarna 100 ml de lapte si mixeaza. Adauga apoi salotele prajite si smantana si amesteca pana se obtine un piure gros, adaugand la final laptele ramas pentru a ajunge la textura dorita.

Se condimenteaza cu sare si piper alb, dupa gust. Se pastreaza in frigider la rece pentru a fi consumat in 3-5 zile si la congelator intr-un recipient etans pentru a fi consumat in maxim trei saptamani. Daca il servesti imediat ce este preparat, il poti consuma caldut pentru un plus de savoare. Serveste-l intins pe paine, biscuiti sau alaturi de ovaz la micul dejun.

About the author

Admin

Leave a Comment