Monden / Lifestyle

Retete apetisante de pateu facut acasa

Written by Monica

Nu trebuie sa fii un bucatar iscusit pentru a face un pateu delicios. Ai nevoie doar de putine ingrediente si un minim de efort. Daca vrei sa consumi alimente bune de casa, renunta sa mai cumperi pateu din comert. Cu siguranta, vei observa ca gustul este cu totul diferit iar simplitatea acestor retete te vor impresiona.

Fie ca vorbim de pateul din ficat de rata, de gasca sau de porc, acesta este un aperitiv foarte popular si apreciat peste tot in lume. Majoritatea pateurilor se prepara simplu si rapid. Pateul rece va avea un plus de arome iar gustul sau va fi mai bogat.

Pateul este de fapt un amestec de ficat, legume si condimente. Unele tipuri contin ficat macinat finat altele chiar bucati mai mici. Pateul provine din Franta si inseamna pasta, numai buna de intins pe paine.Pateul poate fi consumat la mic dejun sau cina si merge foarte bine in combinatie cu castravetii murati sau cu legumele proaspete.

Exista mai multe feluri de pateu pe piata chiar si o formula vegetala. Asadar poate fi facut din ficat de rata, pui, vanat, porc sau din soia. Tipurile de carne de vanat salbatic sunt : potarnichea sau mistretul, iepurele sau fazanul.  Exista chiar si pateu din peste, care are o textura cremoasa si un gust foarte bun.

Pe langa ficat si carne se mai adauga ierburi aromate, ceapa iar pentru retetele mai sofisticate coniac, fistic, ciresele si prunele uscate care completeaza foarte bine gustul. Iata doua retete care pot reprezenta un punct de inspiratie pentru tine :

Pateu de porc cu ciuperci

Ingrediente : 15 g ciuperci porcini uscate, 55 g unt nesarat, 1 ceapa mica 3 catei usturoi, 400 g ficat de porc, 250 ml vin rosu, sare si piper

Mod de preparare : Pune ciupercile uscate in apa si apoi pentru cateva minute si apoi pune-le la fiert. Intr-o tigaie mare, topeste untul adauga ceapa fidelute si usturoiul tocat marunt.

Lasa vreo 10 minute la foc mediu, amestecand din cand in cand Taie ficatul in bucati mici si caleste-l putin cu ciupercile rehidratate.  Toarna vinul si mai lasa la foc mic 15 de minute. Lasa totul la racit apoi pune ficatul fiert in robotul de bucatarie. Amesteca  bine pana la omogenizare, condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi pune in borcane sterilizate si pastreaza-le in frigider.

Pateu de rata

Ingrediente : 600 g de ficat de rata, 20 g de unt, 2 salote, 1 catel de usturoi, putin coniac sau vin, 1 lingură de piure de rosii, sare si piper

Mod de preparare : Pune untul in tigaie, prajeste salota si usturoiul apoi adauga ficatul si lasa-l la foc mediu pana se rumeneste. Toarna un pic de vin sau coniac mai lasa pana cand este bine patruns si apoi da deoparte. Cand s-a racit pune totul intr-un robot de bucatarie cu piureul de rosii si amesteca pana la omogenizare.  Trece amestecul printr-o sita pentru a obtine po pasta fina, pune in borcane cu capac si serveste alaturi de rosii si ceapa.

About the author

Monica

Leave a Comment