Retetele mediteraneene sunt renumite atat pentru gustul lor minunat, cat si pentru faptul ca sunt facute din ingrediente naturale si au un aport important pentru sanatate. Acestea sunt facute din carne slaba, peste si proteine pe baza de plante, legume proaspete, cereale integrale si grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline iar condimentele le adauga un plus de savoare.
Iata cateva retete care pot reprezenta un pucnt de inspiratie pentru tine :
Pui caprese
Ingrediente:
- 4 bucati de piept de pui
- 3-4 rosii
- mozzarella
- 1 legatura de busuioc proaspat
- sare, piper, oregano
Mod de preparare:
Taie rosiile si mozzarella rondele. Unge cu ulei de masline o tava in care pui apoi buatile de piept de pui taiate in fasii subtiri. Acopera puiul cu felii de rosii, pune cateva fire de busuioc si apoi felii de mozzarella cat mai multe. Stropeste cu ulei de masline si adauga sare, piper, oregano Pune totul la cuptor timp de 25 de minute. Puiul se va rumeni frumos iar mozzarella se topeste si preparatul este extrem de bun.
Tocana de naut cu spanac
Ingrediente:
2 conserve de naut, 1 lingura ulei de masline, 400 de grame carne tocata de curcan, ½ lingurita oregano, ½ lingurita de seminte fenicul, zdrobite, ½ lingurita ardei rosu macinat, 1 ceapa tocata, 2 morcovi cubulete, 4 catei de usturoi tocati, 3 linguri pasta de rosii ,1 l supa de pui, ¼ lingurita de piper macinat, un varf cutit de sare, 3 cani de spanac congelat ¼ cana parmezan ras
Mod de preparare:
Pune curcanul, oregano, seminte de fenicul si ardei rosu zdrobit in uleiul incins si lasa-l 2-3 minute, apoi adauga ceapa, morcovii si usturoiul amestecand vreo 5 minute. Adauga pasta de rosii, apoi supa si nautul, sare si piper.
Lasa oala acoperita la foc mediu pentru a fierbe inabusit pana cand legumele si carnea devin fragede iar aromele s-au amestecat, Adauga apoi spanacul si mai alsa 2 minute. Pune mancarea in boluri si deasupra pune 1 lingura de parmezan ras.
Somon cu fenicul, cuscus si rosii uscate
Ingrediente:
1 lamaie, 1 ¼ kilograme de somon, putina sare si piper, 4 linguri pesto de rosii uscate, 2 linguri ulei de masline, 2 bulbi medii de fenicul, 1 cana de cuscus, 3 cepe, feliate, 1 ½ cana de supa de pui.¼ cana măsline verzi feliate, 2 linguri nuci de pin prajite, 2 catei de usturoi
Mod de preparare:
Somonul se condimenteaza cu sare si piper apoi se acopera cu pasta de pesto si se stoarce lamaie deasupra. In 2 linguri de ulei incins se pune feniculul si se lasa 3 minute la gatit apoi se scot pe farfurile iar in tigaie se pune cuscusul si ceapa pentru 2 minute. Separat se amesteca supa, maslinele, nucile de pin, usturoiul, coaja de lamaie si restul de pesto. Se amesteca feniculul si somonul cu cuscusul iar deasupra se pun felii de lămâie. Se pune totul la foc timp de 15 minute, pana cand somonul este patruns iar cuscusul devine fraged.