Auto

5 lucruri de stiut despre cererea de despagubire rca

Written by Monica

Multe evenimente din viata noastre sunt imprevizibile, acestea putand afecta bugetul personal. La fel se intampla si in cazul accidentelor rutiere. O polita de asigurari poate fi benefica atunci cand nefericitul incident se intampla cu sau fara voia conducatorului auto. Dincolo de faptul ca este obligatorie, o polita de asigurare rca ieftina poate fi solutia salvatoare pentru orice participant la trafic, astfel nemaiavand grija reparatilor si afectarea bugetului personal.

Pentru a cumpara o polita auto obligatorie, exista pe anumite site-uri de specialitate asa zisul calculator de asigurari rca, putand astfel afla pretul estimativ al politei de asigurare pentru masina personala. Aceasta polita cuprinde o serie de despagubiri pentru accidentele auto care pot avea loc in trafic, astfel ca proprietarii de autovehicule vor putea sa acopere daunele survenite.

Asigurare RCA – cum se procedeaza dupa accident?

Dupa incidentul nefericit produs, persoana in cauza va fi bucuroasa ca a apelat la serviciile unei firme de asigurari in vederea incheierii unei polite de asigurare rca ieftina.
Sunt cativa pasi pe care persoanele in cauza trebuie sa le respecte in timp util pentru a beneficia de despagubirile necesare in vederea repararii masinilor.
Cel mai important lucru care trebuie facut dupa incident este pastrarea calmului, fiind interzisa violenta, aceasta putand fi pedepsita cu amenda sau in unele cazuri mai grave cu dosar penal. Conform specialistilor de la Romasig, exista 5 aspecte importante legate de cererea de despagubire rca:

  1. Notificarea firmei de asigurari cu privire la daune. In momentul producerii accidentului, in cel mai scurt timp persoana implicata trebuie sa comunice accidentul firmei de asigurari in vederea constatarii pagubelor produse.
  2. Constatarea si avizarea pagubelor. Firma de asigurari se obliga sa trimita un reprezentant care sa intocmeasca un raport privind pagubele produse. Acesta va fi necesar pentru a intocmi dosarul final de despagubire;
  3. Investigarea producerii daunelor. In anumite cazuri suspecte, firma de asigurari va desfasura o ancheta pentru a observa modul in care s-a produs accidentul. Exista multe cazuri in care s-au produs accidente intentionate, doar pentru a incasa banii de asigurare, acest lucru fiind desigur ilegal;
  4. Raportul privind valoarea maxima autorizata a despagubirii. Dupa intocmirea dosarului, se va transmite mai departe proprietarului evaluarea finala a pagubelor si suma de despagubire;
  5. Acceptarea ofertei de despagubire. In aceasta etapa, proprietarul, poate accepta sau refuza oferta daca nu este indreptatit. In cazul acceptarii, plata se va realiza in maximum 10 zile lucratoare de la data semnarii ofertei.

Cateva informatii importante care se afla in cererea de despagubire RCA sunt: numarul de dosar, modelul si marca masinii, numarul de inmatriculare, CNP-ul subsemnatului, suma necesara pentru care se cere aprobarea, modalitatea in care se face plata despagubirilor (pe baza evaluarii asiguratorului sau pe baza actelor de reparatie incluse in dosar). De asemenea, cererea de despagubire include modalitatea de plata si contul bancar, data si semnatura solicitantului.

O cerere de despagubire, trebuie sa aiba la baza o polita de asigurare rca ieftina. Aceste polite sunt obligatorii, conform legislatiei in vigoare, dar si necesare in cazul unui accident neprevazut. Precautia este importanta, indiferent ca vorbim de pietoni sau soferi. Polita obligatorie protejeaza bugetul personal in caz de accident auto si orice conducator ar trebui sa stie cum sa completeze o cerere de despagubire in cazul unui accident.

About the author

Monica

Leave a Comment