Pentru cei mai multi dintre romani ideea de a locui in chirie este departe de a fi cea mai atractiva optiune. Pe de alta parte, tara noastra este printre tarile cu cel mai mare procent de proprietari de locuinte care detin spatiul in care locuiesc. Indiferent daca vorbim despre achizitionarea unui imobil cu banii jos sau daca avem in vedere achizitionarea de apartamente de vanzare prin credite imobiliare, majoritatea romanilor sunt interesati sa devina proprietarii imobilelor in care locuiesc.
Tocmai de aceea este foarte important de cunoscut care sunt principalii factori care influenteaza preturile tranzactiilor imobiliare, dincolo de factori precum localitatea imobilelor, zona de amplasare a imobilelor, suprafata acestora sau dotarile. Astfel, piata imobiliara in ansamblul sau este influentata semnificativ si de alte aspecte comune, aspecte pe care le poti avea in vedere atunci cand intentionezi sa analizezi oferta de tranzactii imobiliare.
Raportul dintre cerere si oferta
Un prim factor general care influenteaza piata imobiliara se refera la raportul dintre cererea de locuinte si oferta dezvoltatorilor imobiliari sau oferta existenta pe piata. In momentul in care oferta de imobile este mai mare decat cererea, atunci putem vorbi despre preturi in scadere pentru majoritatea imobilelor, dar mai ales pentru imobilele din categoria apartamente de vanzare, imobile care de multe ori sunt cele mai numeroase. Pe de alta parte, daca oferta de tranzactii imobiliare este mai mica decat cererea, atunci preturile vor creste.
Situatia economica
Un al doilea factor major specific pentru intreaga piata imobiliara se refera la situatia economica la nivel national, daca nu chiar european sau global. Astfel, in contextul in care economia este in declin, cu cresterea ratei somajului sau cu incertitudinea in privinta veniturilor lunare, putini sunt aceia care se gandesc sa investeasca in imobiliare. Pe de alta parte, o economie stabila, cu predictibilitate si cu siguranta locurilor de munca, inseamna inclusiv disponibilitatea oamenilor de a investi in piata imobiliara.
Valoarea dobanzilor pentru creditele imobiliare
La situatia economica generala se adauga un alt factor general extrem de important care influenteaza piata imobiliara, si anume valoarea dobanzilor pentru ratele imprumuturilor luate in vederea achizitionarii unui imobil. Foarte putini sunt aceia care isi permit sa cumpere un apartament sau o casa cu banii jos. In acest context singura optiune o reprezinta creditele bancare, fie ca vorbim despre credite ipotecare clasice, fie ca vorbim despre programe precum „Noua casa”. Atunci cand dobanzile ratelor sunt mici, tranzactiile imobiliare sunt incurajate. De cealalta parte, atunci cand dobanzile pentru ratele creditelor imobiliare cresc, vorbim despre o scadere in tot ceea ce inseamna tranzactii imobiliare datorita faptului ca oamenii nu isi vor permite sa plateasca ratele si dobanzile respective.
Programul de guvernare
Un alt aspect foarte important ce poate favoriza sau dimpotriva, poate reduce, numarul de tranzactii imobiliare este Guvernul prin programul de guvernare pe care il implementeaza. Astfel, dincolo de programul economic pe care un Guvern il propune, acesta poate influenta semnificativ piata imobiliara prin oferirea de diferite subventii sau diferite facilitati pentru cei care sunt interesati de apartamente de vanzare sau case de vanzare.
Fie ca vorbim despre programe precum „Noua casa” (anterior programul „Prima casa”), fie ca avem in vedere eventuale esalonari a ratelor pentru anumite categorii de persoane care au apelat anterior la credite in domeniul imobiliar, Guvernul poate sustine interesul populatiei pentru achizitionarea de apartamente, case sau vile.
Acestia sunt principalii factori comuni care pot influenta preturile pentru toate categoriile de imobiliare. In contextul in care iti doresti sa gasesti cele mai bune preturi pentru case, vile sau apartamente de vanzare, oferta diversificata si foarte numeroasa disponibile pe site-ul de imobiliare imo24.ro poate fi cea mai buna alegere.