Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizari meteorologice pentru perioada weekendului, incluzand ninsori semnificative, viscol si intensificari ale vantului. Astfel, de sambata pana luni, vremea se va raci considerabil, cu fenomene specifice sezonului rece. Codul galben de ninsori si viscol va afecta zone montane si alte regiuni, in timp ce in alte parti ale tarii sunt prognozate vant puternic, ploi si ceata densa.
Zonele afectate de ninsori si viscol
Conform ANM, incepand de duminica dimineata, mai multe zone montane se vor confrunta cu ninsori puternice si viscol. Judetele Prahova, Buzau, Vrancea, Brasov si Covasna vor fi in mare parte vizate de aceste fenomene, in special la altitudini de peste 1000 m. Meteorologii estimeaza ca temporar, ninsorile vor fi de intensitate ridicata, iar stratul de zapada ar putea ajunge la 10-20 cm. Vantul va atinge viteze de 40-55 km/h, ceea ce va crea conditii de viscol si va reduce semnificativ vizibilitatea.
Pentru cei care se pregatesc de excursii montane, ANM recomanda prudenta si echipament de iarna adecvat, deoarece conditiile dificile pot face deplasarea periculoasa.
Racirea vremii si precipitatiile din sud, est si centru
Meteorologii au subliniat ca aria precipitatiilor se va extinde, acoperind progresiv regiunile din sud-estul, sudul si centrul tarii. In zonele joase, precipitatiile vor fi preponderent sub forma de ploaie, iar in anumite regiuni sunt posibile episoade de lapovita si ninsori slabe. Cantitatea de precipitatii prognozata variaza intre 10 si 20 l/mp, iar izolat ar putea depasi 25-30 l/mp, conform estimarilor ANM.
Scaderea temperaturilor va fi resimtita in special in zonele sudice, estice si centrale, unde vremea va deveni rece pentru aceasta perioada a anului. Aceasta racire accentuata marcheaza inceputul tranzitiei catre iarna, iar temperaturile mai scazute vor persista in aceste regiuni in zilele urmatoare.
Avertizarile nowcasting pentru vant si ceata in Banat si Dobrogea
In contextul acestor schimbari meteorologice, ANM a emis si o avertizare nowcasting cod galben pentru ceata densa, in special in judetele din zona Banatului. In judetul Timis, ceata densa va reduce vizibilitatea local la sub 200 m si izolat chiar sub 50 m, afectand localitati precum Timisoara, Recas, si Sacalaz. Fenomenul este de asteptat sa dureze pana la ora 11:00 si va afecta mai multe zone din Timis si Caras-Severin.
Totodata, litoralul Dobrogei se confrunta cu intensificari ale vantului, pentru care ANM a emis un cod galben valabil pana la ora 12:00. Localitati precum Constanta, Navodari, Ovidiu si Techirghiol vor resimti vanturi cu rafale de pana la 50-60 km/h. In zona Deltei Dunarii, vantul puternic va afecta vizibilitatea si va face navigatia dificila.
Avertizarile nowcasting, ce vizeaza fenomene meteorologice imediate, sunt emise de ANM pentru intervale de pana la sase ore si sunt actualizate constant pe masura ce conditiile meteo evolueaza.
Cod galben de vant puternic in Dobrogea, Moldova si estul Munteniei
In plus, ANM a emis o avertizare cod galben de vant puternic, valabila in intervalul sambata, ora 12:00, pana luni, ora 10:00, pentru Dobrogea, sudul Moldovei si nord-estul Munteniei. In aceste regiuni, vantul va sufla cu rafale de 50-65 km/h, fenomen care ar putea agrava senzatia de frig si va influenta circulatia pe drumurile principale. Soferii sunt sfatuiti sa circule cu prudenta, deoarece vantul puternic poate crea conditii de instabilitate pentru vehiculele de mari dimensiuni.
Recomandarile autoritatilor pentru populatie
Avand in vedere intensificarea fenomenelor meteorologice, autoritatile recomanda masuri de precautie pentru toti locuitorii si turistii aflati in zonele vizate de avertizarile ANM. In special, cei care planuiesc calatorii sau drumetii montane sunt indemnati sa verifice starea drumurilor si sa fie echipati corespunzator pentru conditii de iarna. Pe drumurile acoperite de zapada sau polei, soferii trebuie sa adapteze viteza si sa evite manevrele bruste.
De asemenea, pe litoralul Dobrogei, unde vantul puternic poate afecta stabilitatea obiectelor lasate in spatii deschise, locuitorii sunt sfatuiti sa se asigure ca toate echipamentele exterioare sunt securizate.
Pentru zonele afectate de ceata densa, cum sunt judetele din Banat, conducatorii auto trebuie sa circule cu luminile de intalnire si sa mentina o distanta corespunzatoare fata de vehiculul din fata, pentru a evita coliziunile. Ceata scade semnificativ vizibilitatea, ceea ce necesita atentie sporita si o viteza redusa.
Perspective si prognoze pentru urmatoarele zile
Potrivit meteorologilor, aceste fenomene marcheaza un inceput de sezon rece si o tranzitie spre temperaturi de iarna in mai multe regiuni ale tarii. In urmatoarele saptamani, vremea va continua sa oscileze, dar prognozele indica o posibila mentinere a temperaturilor scazute, mai ales in zonele montane. Aceasta scadere a temperaturilor, combinata cu precipitatiile sub forma de ninsoare, sugereaza ca iarna ar putea sosi mai devreme in acest an.
Aceste informatii vin ca un avertisment pentru populatie sa fie pregatita pentru schimbarile meteorologice si sa isi ia masurile necesare de precautie in conditiile de iarna. Pe masura ce sezonul rece se instaleaza, ANM va continua sa monitorizeze evolutia vremii si sa ofere actualizari in timp real privind fenomenele de risc.