Afinele sunt fructe foarte sanatoase, ce contin un aport important de antioxidanti si vitamina C. Acestea se pot consuma in stare proaspata, pot fi folosite la diferite preparate dulci, dar si la ceai, lichior sau afinata. Sunt absolut delicioase in diverse combinatii si confera un plus de savoare inghetatei de casa. De asemenea, reprezinta ingredientul principal pentru afinata, o bautura alcoolica foarte populara la noi in tara.
Afinata se prepara in timpul verii pentru a pastra gustul bun al fructelor pentru iarna. Aceasta bautura trebuie lasata la macerat cateva luni pentru a se aromatiza. Reteta poate sa difere de la o regiune la alta, in functie de specificul zonei respective.
Afinata de casa – reteta foarte simpla
Ingrediente : 5 kg de afine; 2 kg de zahar; 1,5 litri de alcool de 80 de grade.
Mod de preparare : Afinele proaspete se pun intr-un vas mare, de prferinta intr-o damigeana din lemn. Se pune pe rand cate un strat gros de afine, un strat de zahar, si se continua cu afine si zahar pana cand se folosesc toate ingredientele. Se lasa la soare, pentru a se dizolva zaharul.
Dupa ce s-a topit se formeaza un sirop de afine, si apoi se adaug alcoolul de 80 de grade. Damigeana se inchide cu un dop de pluta si se pune la macerat. Dupa 2 saptamani se pune in sticle curate si sterilizate la loc racoros. Afinele din afinata se pot folosi pentru diferite.
Lichior de afine
Ingrediente : 1 kg de afine; 800 gr de zahar; 1,5 litri alcool de peste 80 de grade; o pastaie de vanilie.
Mod de preparare : Afinele se pun intr-un borcan din sticla iar deasupra se adauga vanilia, si zahărul si se amesteca. Lichiorul se tine acoperit pentru cateva zile, amestecandu-se din cand in cand pentru dizolvarea zaharului.
Dupa aceea se pune alcoolul alcool si se lasa la macerat 2 saptamani. Cand este gata, se strecoara prin tifon si se toarna in sticle curate si sterilizate. Se consuma ca atare sau se foloseste pentru diverse prajituri sau preparate culinare.Afinata este o bautura foarte aromata foarte iubita de romani. Savureaza aceasta bautura in sezonul rece de sarbatori sau la o intalnire cu prietenii.Dupa cateva luni de macerat afinata va primi o aroma deosebit de gustoasa.
Afinata se prepara si se consuma in toate zonele tarii. Retele difera din punct de vedere a tariei bauturii. Afinata din Bucovina este mai aromata iar cea din Transilvania mai tare. Aceasta bautura se poate face si dintr-un amestec de fructe de padure, cum sunt coacazele sau murele pentru a adauga un plus de aroma.