Auto

Geometria deficitara a rotilor la masina si riscurile asociate

Written by Monica

Una dintre defectiunile care implica riscuri majore pentru soferi si pentru ceilalti participanti la trafic este reprezentata de geometria deficitara a rotilor masinii. Astfel de defectiuni implica inclusiv defectiuni la sistemul de directie al masinii. In vederea remedierii unor astfel de probleme la masina, este recomandat sa apelezi la un service auto care ofera servicii de geometrie roti Timisoara.

Ce presupune geometria rotilor?

Atunci cand discutam despre geometria rotilor discutam despre procedura efectuata de catre mecanici profesionisti intr-un service auto specializat cu ajutorul echipamentelor profesionale si cu ajutorul unei aparaturi specifice. Procedurile efectuate in cadrul serviciilor de geometrie a rotilor implica verificarea directiei si a unghiului pentru rotile masinii in functie de indicatiile producatorului auto pentru care se efectueaza aceasta testare.

Rotile oricarui autoturism trebuie sa fie paralele atunci cand ruleaza, acest lucru asigurand o directie optima a autoturismului. In acest sens trebuie ca reglarea rotilor sa acopere trei unghiuri la nivelul rotilor si anume unghiul de cadre, unghiul de convergenta, dar si unghiul de fuga al rotilor. Oricare dintre unghiurile rotilor pot avea anumite defectiuni sau probleme prin prisma factorilor care pot deregla geometria rotilor.

Citeste si despre: Schimb ulei cutie de viteze automata

Unghiul de cadere este cel format intre rotile autoturismului si suprafata de rulare a rotilor, in vreme ce unghiul de convergenta se formeaza intre anvelopele autoturismului si caroseria acestuia. In privinta unghiului de convergenta, acesta trebuie sa fie perfect perpendicular pe suprafata de rulare, pe cand unghiul de convergenta implica alinierea perfecta a rotilor la caroseria masinii. In ceea ce priveste unghiul de fuga avem in vedere acel unghi dintre axa pivotului si o linie imaginara perpendiculara la nivelul solului.

Importanta geometriei rotilor

Atunci cand exista o geometrie deficitara la nivelul rotilor auto putem vorbi de mai multe riscuri asociate acestei defectiuni. Printre cele mai importante riscuri putem aminti uzura prematura a cauciucului in partile laterale, dereglarea directiei masinii in viraje ca urmare a uzurii anvelopelor in partile laterale, dificultatea in controlul masinii daca vorbim despre roti care nu sunt perfect aliniate la caroseria masinii, dar si tendinta de a trage inspre dreapta sau stanga atunci cand masina ruleaza, daca vorbim despre un unghi de fuga dereglat.

Nu in ultimul rand geometria rotilor poate duce la un consum ridicat de carburant si uzura cu privire la anumite componente auto. Dincolo de riscurile cu autoturismul propriu-zis, exista si riscul cu privire la siguranta in trafic. Indiferent daca ai nevoie doar de verificarea geometriei rotilor, de reglarea unghiului de fuga sau de remedierea altor probleme la geometria rotilor, este recomandat sa apelezi la un service auto autorizat RAR.

About the author

Monica

Leave a Comment