Casa si Gradina

Floarea cameleon- o aparitie mai mult decat interesanta

Written by Monica

Floarea cameleon face parte din categoria plantelor care fac flori multicolore ce iti infrumuseteaza casa sau balconul in mod inedit. Aceasta iti ofera un spectacol de parfum si culoare in fiecare zi, pentru ca are un miros imbietori si nuante impresionat de frumoase. Pentru a obtine un numar cat mai mare si continuu de flori, se taie usor varfurile lastarilor si se indeparteaza zilnic florile ofilite.

Aceasta este o planta decorativa care rezista foarte bine si in sezonul rece, daca este cultivata in ghivece si este tinuta in casa. Floarea cameleon are frunzele verzi tot timpul anului si face flori mici, grupate si placut colorate, care isi schimba culoarea in timp, asemeni cameleonului.

Daca planta are florile galbene, acestea se schimba in portocaliu si apoi in rosu. Unele soiuri au flori albe, lila sau violet care isi schimba in permanenta nuantele. Florile au un parfum imbietor.

Aceasta floare nu trebuie udata cu cantitati mari de apa deoarece poate aparea putrezirea radacinilor. Vara este bine ca planta sa fie pulverizata cu apa, iar pe timp de iarna, cand floarea sta la caldura la interior, se uda destul de rar, o dată sau de două ori pe luna. Daca pamantul nu este foarte uscat atunci se uda si mai rar de atat.

Floarea cameleon nu este o mare iubitoare de apa dar iubeste lumina si caldura moderata. Din acest punct de vedere, floarea are nevoie de lumina, atat vara, cat si iarna. In plus, poate tolera orice tip de caldura, umeda sau uscata, dar nu mai mult de 38° C.

Iarna, temperatura cea mai placuta pentru aceasta floare este de plus 10-13 grade. Atunci cand este prea frig risca sa se ofileasca sau sa nu mai faca atat de multe flori, de aceea trebuie mentinuta intr-o temperatura confortabila care ii influenteaza pozitiv inflorirea.

Din acest punct de vedere este o planta pretentioasa in ceea ce priveste temperatura dar si compozitia solului, pentru ca are nevoie de un drenaj bun. Daca este plantata in ghiveci, este indicat sa pui un strat de pietris la baza acestuia pentru a se scurge apa in exces mai usor.

Aceasta floare se poate fertiliza de doua ori pe an dar nu trebuie exagerat cu fertilizarea si ingrasamantul pentru sol, pentru ca atunci cand apare in exces se poate reduce din inflorescenta.

Floarea cameleon se inmulteste prin butasi de aproximativ 10 cm, care sunt pusi in pamant, sau in pahare cu apa pentru a face radacini. Dupa ce au aparut radacinile, se pot planta in ghivece sau gradini. Cea mai buna perioada de inmultire este primavara, in perioada martie-aprilie. Daca este tinuta la temperatura potrivita in casa, se poate inmulti si iarna.

Prin urmare, floarea cameleon isi schimba culoarea de la o zi la alta si ofera un adevarat spectacol de culori. Daca tii cont de toate informatiile cu privire la ingrijirea acestei plante ai ocazia sa te bucuri din plin de frumusetea ei pe tot parcursul anului.

About the author

Monica

Leave a Comment