Comunicate de presa

Reglementari actualizate privind taxa pentru traversarea podului de la Fetesti in anul 2024: Exceptii si modalitati de plata

Written by Monica

In 2024, soferii care tranziteaza podul de la Fetesti, pe ruta Autostrada Soarelui catre sau dinspre litoral, trebuie sa achite o taxa de trecere. Totusi, legislatia prevede cateva exceptii, scutind anumite categorii de persoane de la aceasta obligatie.

Dupa o suspendare temporara anul precedent, taxa de traversare a podului de la Fetesti a fost reactivata, stabilindu-se noi tarife in functie de categoria vehiculului:

Autoturismele sunt taxate cu 13 lei;
Microbuzele si vehiculele peste 3.5 tone achita 47 lei;
Autocarele sau vehiculele peste 12 tone cu pana la 3 axe platesc 64 lei;
Vehiculele peste 12 tone cu 4 axe sau mai multe sunt taxate cu 91 lei.
Modalitati de plata a taxei:

Soferii pot achita taxa in avans, in timpul traversarii sau ulterior, dar nu mai tarziu de miezul noptii urmatoarei zile. Plata se poate efectua prin SMS la numarul 7577, includand numarul de inmatriculare si categoria vehiculului, dupa cum urmeaza:

1.  pentru autoturisme;
2. pentru microbuze sau vehicule peste 3.5 tone;
3.  pentru autocare sau vehicule peste 12 tone cu maxim 3 axe;
4.  pentru vehicule peste 12 tone cu 4 axe sau mai multe.
Exemple de SMS pentru fiecare categorie de vehicul sunt detaliate corespunzator.

Exceptii de la plata taxei:

Persoanele cu dizabilitati severe sau accentuate si vehiculele care le deservesc sunt scutite de aceasta taxa. Rezidentii din proximitatea podului de la Fetesti beneficiaza, de asemenea, de dreptul la libera trecere, pe baza unei cereri.

Sanctiuni pentru neachitarea taxei:

Amenzile pentru neplata taxei variaza in functie de categoria vehiculului:

130 lei pentru autoturisme;
470 – 940 lei pentru microbuze sau vehicule peste 3.5 tone;
640 – 1280 lei pentru autocare sau vehicule peste 12 tone cu pana la 3 axe;
910 – 1820 lei pentru vehicule peste 12 tone cu 4 axe sau mai multe.

Plata amenzilor se poate realiza la Trezorerie, Directia de Taxe si Impozite Locale, Posta sau online, prin portalul Ghiseul.ro.

Importanta taxei de pod si utilizarea fondurilor: Taxa de pod la Fetesti-Cernavoda este esentiala pentru intretinerea si modernizarea infrastructurii rutiere. Fondurile colectate sunt directionate catre proiecte de reparatii si imbunatatiri ale podului si autostrazii, asigurand astfel o calatorie sigura si rapida pentru toti utilizatorii. Prin contributia fiecarui sofer, se mentine standardul de siguranta si accesibilitate al uneia dintre cele mai importante rute de transport din Romania.

Sfaturi pentru traversarea eficienta a podului: Pentru a evita aglomeratia si a asigura o traversare fluenta a podului, este recomandat sa planificati calatoria in afara orelor de varf si sa verificati starea traficului inainte de plecare. De asemenea, asigurati-va ca intelegeti procedura de plata a taxei si aveti pregatite toate informatiile necesare pentru a evita intarzierile. In cazul in care preferati plata electronica, este prudent sa va asigurati ca aveti semnal mobil si baterie suficienta pe telefon pentru a finaliza tranzactia.

About the author

Monica

Leave a Comment