Comunicate de presa

Se inchid granitele in Europa inainte de sarbatori: Olanda si alte tari impun controale stricte

Written by Monica

Potrivit unui raport publicat de RomaniaTV.net pe 14 noiembrie 2024, mai multe tari europene, inclusiv Olanda, au anuntat implementarea unor controale stricte la frontiere inainte de sarbatorile de iarna. Aceasta masura, care va intra in vigoare incepand cu 9 decembrie 2024, vine pe fondul unor riscuri crescute de securitate, migratie necontrolata si criminalitate transfrontaliera.

Decizia Olandei de a impune controale la frontiere

Olanda, cunoscuta pentru deschiderea si toleranta sa traditionala, a anuntat ca va introduce controale la toate frontierele terestre, inclusiv cele care leaga tara de alte state membre ale Spatiului Schengen. Masura, care se aplica si anumitor zboruri din Schengen, este programata sa dureze cel putin sase luni.

Aceasta decizie face parte dintr-un plan mai amplu propus de coalitia de guvernare condusa de Partidul Libertatii (PVV), un partid nationalist de dreapta. Potrivit purtatorului de cuvant al Ministrului pentru Azil si Migratie, Marjolein Faber, masurile sunt motivate de necesitatea de a combate migratia ilegala si de a intari securitatea nationala.

Alte state europene adopta masuri similare

Decizia Olandei nu este singulara. Tot mai multe tari europene au inceput sa reintroduca controale la frontiere in ciuda apartenentei la Spatiul Schengen, care in mod normal permite libera circulatie intre statele membre. Printre tarile care au luat masuri similare se numara:

Germania: A introdus controale temporare la frontierele de vest si nord, ca raspuns la cresterea migratiei ilegale si criminalitatii transfrontaliere.

Franta: A impus controale sporite la granite pentru a gestiona fluxurile de migratie.
Austria, Danemarca, Norvegia si Suedia: Au reintrodus controale pentru a raspunde provocarilor legate de securitatea publica.

Toate aceste tari invoca riscuri legate de migratie, criminalitate organizata si amenintari la adresa securitatii publice.

Justificarea masurilor in contextul Spatiului Schengen

Spatiul Schengen a fost creat pentru a elimina controalele la frontierele interne intre statele membre, facilitand circulatia libera a persoanelor si marfurilor. Totusi, Comisia Europeana permite statelor sa reintroduca temporar controalele la granite in situatii exceptionale care afecteaza securitatea publica sau ordinea interna.

In acest caz, guvernele justifica aceste masuri prin cresterea semnificativa a fluxurilor migratorii si prin preocuparile legate de criminalitatea transfrontaliera. In special in perioada sarbatorilor de iarna, cand numarul calatoriilor creste, statele isi intensifica masurile de preventie pentru a evita eventuale incidente.

Impactul asupra calatorilor si economiei

Deciziile de reintroducere a controalelor la frontiere vin cu o serie de implicatii pentru calatori si economie:

Intarzieri si aglomerari: Cei care calatoresc cu masina sau avionul in perioada sarbatorilor se pot confrunta cu intarzieri din cauza controalelor suplimentare.

Afectarea turismului: Regiunile care se bazeaza pe turistii din alte tari europene ar putea suferi pierderi financiare semnificative.

Restrictii pentru migranti: Masurile limiteaza libertatea de miscare a persoanelor care incearca sa traverseze frontierele in cautarea unei vieti mai bune.

Desi masurile sunt justificate de preocuparile legate de securitate, ele provoaca si nemultumiri in randul celor afectati de noile restrictii.

Ce urmeaza pentru Europa?

Pe termen lung, deciziile repetate de a reintroduce controalele la granitele din Spatiul Schengen ar putea pune sub semnul intrebarii viitorul acestui sistem de libera circulatie. Daca astfel de masuri devin o norma, conceptul Schengen ar putea pierde din relevanta, afectand nu doar libertatea de miscare, ci si colaborarea economica intre statele membre.

In acest context, autoritatile europene sunt nevoite sa gaseasca un echilibru intre securitate si libertatea de miscare, pentru a mentine increderea cetatenilor in acest sistem. Totodata, discutiile despre politici comune privind migratia si securitatea vor deveni si mai intense in anii urmatori.

Masura luata de Olanda, precum si deciziile similare ale altor tari, reflecta realitatile complexe cu care se confrunta Europa, de la criza migratiei pana la amenintarile legate de securitatea publica. Desi controalele sunt temporare, ele ne reamintesc ca granitele, chiar si cele dintr-un spatiu deschis ca Schengen, pot deveni baricade atunci cand situatiile o cer.

About the author

Monica

Leave a Comment