Presedintele american Donald Trump a anuntat luni ca intentioneaza sa discute cu omologul sau rus, Vladimir Putin, despre posibilitatea unui armistitiu in Ucraina, mentionand in mod special concesiile teritoriale si situatia centralei nucleare Zaporojie, aflata sub control rusesc. Potrivit Reuters, Trump a declarat ca negocierile ar putea aduce razboiul „mai aproape de un final”, desi recunoaste ca succesul acestor discutii este incert.
„Vrem sa vedem daca putem pune capat razboiului. Probabil putem, probabil nu putem, dar cred ca avem o sansa foarte buna”, a spus Trump reporterilor la bordul Air Force One, in timp ce se intorcea la Washington din Florida, citat de Reuters.
Administratia Trump lucreaza intens la o solutie diplomatica, iar emisarul sau special, Steve Witkoff, a prezentat joi, la Moscova, un armistitiu de 30 de zile propus de SUA si Ucraina. Potrivit Reuters, Trump a confirmat ca discutiile dintre cele doua parti au avansat in timpul weekendului si ca marti va avea loc un apel telefonic oficial intre el si Putin.
„Vom discuta despre teritorii. Vom discuta despre centrale nucleare (…) Deja am vorbit despre asta, despre impartirea unor active”, a declarat Trump, fara a oferi detalii suplimentare. Cel mai probabil, acesta s-a referit la centrala nucleara Zaporojie, asupra careia Rusia si Ucraina si-au impartit constant acuzatii de atacuri ce ar putea duce la un dezastru nuclear asemanator cu cel de la Cernobil.
Moscova a transmis Washingtonului o lista de conditii pentru acceptarea incetarii focului, iar acestea includ, conform Reuters, revendicarile cunoscute ale Rusiei:
- Mentinerea teritoriilor ocupate de Rusia in Ucraina
- Excluderea aderarii Ucrainei la NATO
- O noua arhitectura de securitate europeana
In paralel, luptele continua pe front, iar in regiunea rusa Kursk, armata rusa isi consolideaza pozitiile in teritoriile pe care Ucraina le ocupase temporar in august 2024. Potrivit Reuters, Volodimir Zelenski spera sa foloseasca acest teritoriu ca moneda de schimb in negocierile cu Rusia.
Reactia echipei lui Trump: „Trebuie sa discutam despre realitate, nu doar despre ce e corect”
In timp ce administratia Trump incearca sa gaseasca un teren comun pentru negocieri, oficialii sai recunosc ca exista obstacole majore inainte ca Rusia sa accepte un acord de pace.
In interventii televizate duminica, secretarul de stat Marco Rubio, consilierul pentru securitate nationala Mike Waltz si emisarul Steve Witkoff au avertizat ca o incetare a focului nu este garantata.
„Trebuie sa ne intrebam daca aceasta este in interesul nostru national? Este realist sa credem ca putem alunga fiecare rus de pe fiecare centimetru de teritoriu ucrainean?”, a declarat Waltz la ABC News, citat de Reuters.
Acesta a subliniat ca, fara compromisuri, razboiul risca sa devina un conflict permanent, iar alternativa ar putea duce chiar la al Treilea Razboi Mondial.
In plus, Trump a avertizat ca ar fi „foarte dezamagitor” ca Rusia sa nu accepte armistitiul propus, in conditiile in care Putin a declarat ca este dispus sa discute, dar ca raman aspecte de clarificat. Printre preocuparile Kremlinului se numara riscul ca armata ucraineana sa profite de incetarea focului pentru a-si reface capacitatile militare.
Ucraina, prinsa intre negocieri si realitatea de pe front
In timp ce Washingtonul si Moscova discuta posibilitatea unui armistitiu, razboiul continua cu intensitate.
Fortele ruse au intensificat atacurile in regiunile estice ale Ucrainei, iar luptele raman aprige in zonele din apropierea Donetk si Harkov. Intre timp, Kievul incearca sa mentina controlul asupra teritoriilor sale, in ciuda provocarilor logistice si a sprijinului militar occidental care a inceput sa scada.
Pe de alta parte, centrala nucleara Zaporojie ramane un punct sensibil al conflictului. Ucraina si Rusia s-au acuzat reciproc de atacuri asupra complexului nuclear, iar comunitatea internationala avertizeaza ca orice escaladare in aceasta zona ar putea avea consecinte catastrofale.
Ce urmeaza? Negocieri tensionate si un viitor incert
Apelul telefonic dintre Trump si Putin de marti va fi un moment crucial in evolutia razboiului din Ucraina. Daca partile ajung la un acord preliminar, ar putea fi primul pas spre o negociere mai ampla. Daca nu, conflictul risca sa continue pe termen lung, cu consecinte imprevizibile pentru securitatea globala.