Comunicate de presa

Casa de Pensii se adapteaza la era digitala: Cuponul de pensie electronic disponibil pentru pensionari

Written by Monica

Pensionarii din Romania vor putea accesa cuponul de pensie in format electronic si vor avea la dispozitie o platforma moderna pentru gestionarea diverselor servicii legate de pensie, gratie unui nou sistem informatic implementat de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Aceasta initiativa face parte dintr-un proiect amplu de modernizare, aprobat recent de Guvern.

Anuntul Guvernului

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat, joi, ca Guvernul a aprobat finantarea necesara pentru dezvoltarea si implementarea acestui sistem informatic performant, complet integrat. Proiectul are o valoare totala de 131,282 milioane de lei, finantat prin fonduri externe nerambursabile, obtinute prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

„Executivul a aprobat astazi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant in cadrul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care sa permita aplicarea coerenta si unitara a reglementarilor legale din domeniul sistemului public de pensii si al asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Componenta tehnologica a proiectului

Modernizarea sistemului informatic al CNPP va implica o actualizare arhitecturala si tehnologica majora. Noul sistem va include diverse componente functionale integrate si centralizate, menite sa imbunatateasca eficienta si accesibilitatea serviciilor pentru cetateni. Iata principalele componente ale noului sistem informatic:

Portal pentru comunicarea cu cetatenii: Acest portal va furniza, pe langa serviciile existente, un nou set de functionalitati care vor permite o interactiune mai eficienta si mai transparenta intre CNPP si beneficiari.

Serviciu electronic pentru bilete de tratament: Pensionarii vor putea completa cererile pentru emiterea biletelor de tratament intr-un mod simplu si rapid, direct prin platforma online.

Servicii electronice pentru contribuabili: Inregistrarea si gestionarea contributiilor vor putea fi efectuate online, simplificand astfel procesele administrative.

Servicii electronice pentru accidente de munca si boli profesionale: Aceasta componenta va oferi suport electronic pentru gestionarea incidentelor legate de accidente de munca si boli profesionale.

Aplicatia „e-Talon”: Aceasta aplicatie va genera automat cuponul lunar de pensie in format electronic si tiparit, facilitand accesul rapid si simplu al pensionarilor la informatiile de care au nevoie.

Spatiul privat al utilizatorului

Unul dintre elementele inovatoare ale noului sistem informatic este spatiul privat dedicat fiecarui utilizator inregistrat. In acest spatiu vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spatii, toate comunicarile oficiale vor fi transmise in format electronic, oferind o modalitate rapida si sigura de informare.

Cetatenii vor putea, de asemenea, sa isi completeze documentele necesare si sa faca simulari ale datelor personale referitoare la pensie. Platforma va include sisteme de analiza si predictii, care vor ajuta beneficiarii sa inteleaga mai bine evolutia pensiei lor.

Finantarea si implementarea proiectului

Proiectul de modernizare are o valoare totala de 131,282 milioane de lei, finantarea fiind asigurata din fonduri externe nerambursabile prin PNRR, in cadrul Componentei 8 – Reforma fiscala si reforma pensiilor. De asemenea, o parte din finantare provine din bugetul asigurarilor sociale de stat, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

„Finantarea noului sistem informatic al CNPP, aprobata de Guvern, va permite implementarea unui sistem integrat si modern care va sustine procesul de reforma si recalculare a pensiilor publice. Acesta este un pas crucial pentru modernizarea si eficientizarea serviciilor oferite de Casa Nationala de Pensii Publice”, a transmis Ministerul Muncii pe pagina sa oficiala de Facebook.

Beneficiile modernizarii pentru pensionari

Implementarea acestui sistem informatic modern va aduce numeroase beneficii pentru pensionari, printre care:

Acces rapid si facil la cuponul de pensie: Pensionarii vor putea obtine cuponul de pensie in format electronic, eliminand necesitatea de a astepta livrarea acestuia prin posta.

Transparenta si eficienta: Toate informatiile legate de pensie vor fi accesibile online, permitand o transparenta mai mare si reducerea birocratiei.

Servicii integrate: Prin intermediul portalului si aplicatiilor dezvoltate, pensionarii vor avea la dispozitie o gama larga de servicii integrate, de la bilete de tratament pana la gestionarea contributiilor.

Comunicare eficienta: Spatiul privat al utilizatorului va asigura transmiterea rapida si sigura a comunicarilor oficiale, asigurandu-se ca pensionarii sunt mereu informati despre orice schimbare sau noutate.

Modernizarea Casei de Pensii si beneficiile pentru pensionari

Modernizarea Casei Nationale de Pensii Publice prin acest proiect ambitios reprezinta un pas important catre digitalizarea serviciilor publice in Romania. Aceasta initiativa nu doar ca va imbunatati experienta pensionarilor, dar va contribui si la eficientizarea proceselor interne ale CNPP, reducand timpii de procesare si erorile administrative.

Pe masura ce tehnologia avanseaza, este esential ca institutiile publice sa adopte solutii moderne care sa raspunda nevoilor cetatenilor. Proiectul de modernizare al CNPP este un exemplu excelent de cum digitalizarea poate transforma serviciile publice, aducand beneficii tangibile pentru toti utilizatorii.

Acest proiect de modernizare al Casei Nationale de Pensii Publice promite sa fie o schimbare pozitiva majora, aducand sistemul de pensii din Romania la standardele moderne si oferind pensionarilor acces rapid si facil la informatiile si serviciile de care au nevoie.

Sursa foto: Facebook

About the author

Monica

Leave a Comment