Acest mic animalut de companie este foarte apreciat pe scara larga si este unul dintre cele mai ravnite după caine si pisica. Hamsterul este mic, pufos si simpatic si te inveseleste cu energia lui zilnica.Există peste 20 de specii de hamsteri. Rasa europeana de hamster creste pana la 20 de centrimetri lungime si este unul dintre cele mai mari specii.
Hamsterul pitic are maxim 10 cm lungime iar cel mai obisnuit hamster de companie, este hamsterul sirian, care creste pana la 15 cm lungime.In general hamsterii sunt blanzi dar acestia pot musca atunci cand se simt amenintati sau daca sunt treziti din somn. Ei dorm mult in timpul zilei iar atunci cand sunt deranjati pot sa muste.Hamsterii mananca semințe, cereale si larve de insecte dar si insecte.
Hamsterii au nevoie de apa de baut proaspata si curatenie. Acestia au nevoie de o dieta echilibrata, ce contine toti nutrientii si mineralele esențiale. Preparatele ce se gasesc in magazinele specializate sunt formulate special pentru a satisface nevoile lor biologice.
Le place sa stea in picioare cu bucati de mancare pentru a le roade. Alimentele preferate sunt : verdeata, radacini curatate, bucati de fructe, in special mere. Nu este indicat sa manance struguri deoarece acestia pot fi otravitori pentru rozatoare. Dieta trebuie sa contina in jur de 16% proteine si 5% grasimi.
Primii hamsteri au fost descoperiti in Siria, dar astazi se gasesc cu precadere in Grecia, Romania, Belgia si nordul Chinei. In salbaticie, traiesc in zone calde si uscate. Hamsterii au fost adusi in America in 1936 din Siria cand au aparit si primii hamsteri domestici.
Hamsterii salbatici au nevoie mereu de ceva de mestecat deoarece dintii lor cresc continuu. Hamsterii domestici sunt foarte sensibili la zgomot astfel ca nu trebuie sa stea in apropierea obiectelor de uz casnic care pot genera ultrasunete.
Hamsterii sunt foarte activi noaptea si pot alerga in rotita lor chiar si 10 km pe noapte. Au nevoie de o cusca spatioasa pentru a-si consuma energia. O mama hamster este foarte protectoare dar este posibil ca femela sa isi manance toti puii dupa nastere sau doar o parte din ei. Acest lucru se întâmpla mai ales la prima sarcina din lipsa de experienta.
Femela ramane insarcinata foarte repede iar perioada de gestatie este de 15 – 20 de zile. După nastere, hamsterii sunt orbi pana la doua saptamani iar la 4 saptamani puii sunt intarcat. Femelele nasc pui de 2-3 ori pe an.
Hamsterii traiesc de regula pana la doi ani, dar pot trai 3 ani in captivitate. Asadar, durata de viata medie este de aproximativ 2 maxim 3 ani. Unii cred ca hamsterii pot trai mai mult de 4 ani insa aceasta este o conceptie gresita.