Multi romani desfasoara zilnic operatiuni financiare in cele mai diverse institutii bancare prezente in Sistemul Financiar National. Dar putini cunosc cu adevarat conceptele din spatele creditului ipotecar, si deseori un credit ipotecar cea mai buna oferta se afla in spatele scrisului marunt!
Avand in vedere aceasta realitate, este interesant pentru un investitor sa clarifice macar principalele puncte legate de credit ipotecar. Astfel incat sa puteti creste nivelul de educatie financiara si, in consecinta, sa va imbunatatiti rezultatele investitiilor pe termen lung.
O ipoteca este un fel de garantie pentru plata unui imprumut sau a unei finantari, de exemplu, intr-o institutie financiara, care este in mod normal contractata de o persoana fizica sau juridica. De mentionat este faptul ca, in aceste cazuri, aceasta garantie este operationalizata prin oferta unui activ, care este de obicei convenita intre parti printr-o proprietate.
In acest fel, in operatiune se instituie un tip de „asigurare” pentru creditor, iar daca debitorul nu isi onoreaza corect angajamentele convenite la momentul incheierii contractului, devenind debitor, se poate lua bunul ipotecat de catre creditor pentru a acoperi o parte sau chiar suma totala a acestei datorii. Creditul ipotecar genereaza inca multe indoieli. Deci, atunci cand vorbim despre ipoteca, clarificarea fiecarei particularitati este importanta pentru a intelege ce inseamna aceasta.
Multi oameni se intreaba cum functioneaza ipoteca. Ipoteca, precum si instrainarea fiduciara, este un mecanism care, atunci cand este utilizat in mod corespunzator, favorizeaza ambele parti, creditorul si debitorul. Asta se intampla deoarece garantia fizica a bunului imobil reduce dobanda platita de debitor precum si riscul suportat de debitor.
Evident, asa cum am mentionat mai devreme, aceasta resursa trebuie utilizata in mod inteligent. Daca luati un imprumut pe care nu vi-l puteti permite sa-l platiti, s-ar putea sa ajungeti sa va pierdeti garantia si sa va aflati intr-o situatie financiara delicata. De asemenea, pentru banca, este important sa stiti sa evaluati corect valoarea proprietatii pentru a nu va asuma o garantie cu o valoare mai mica decat imprumutul acordat.
Pentru a ipoteca un imobil este necesar ca imprumutatul sa fie proprietar, cu inregistrarea la Registrul Proprietatii. Fiecare institutie financiara isi stabileste conditiile, criteriile si tarifele pentru acest tip de operatiune.
Pe langa documentele solicitate in mod obisnuit pentru inregistrare si aprobarea creditului – precum CNP-ul titularului si sotului, certificatul de casatorie si dovada veniturilor, exista si altele legate de proprietate. Aici sunt cateva:
– Carnetul de impozit pe proprietate;
– Lichidarea taxelor municipale;
– Actul imobilului de ipotecat;
– Copie legalizata a titlului de cumparare al imobilului;
– Certificat original si actualizat al districtului de proprietate;
– Certificatul original al intregului continut de inscriere, cu refuzul sarcinii.
Inregistrarea ipotecii va aparea pe inregistrarea proprietatii. In principiu, toate bunurile pot fi ipotecate, cu exceptia celor care nu pot fi gajate si inalienabile – precum bunurile publice, cele inregistrate cu clauze de inalienabilitate si de indisponibilitate, sau cele pe care legea le declara astfel.
A, si la finantarea pentru achizitionarea unui apartament, de exemplu, este posibil ca proprietatea in sine sa serveasca drept ipoteca. Un credit casa noua poate fi obtinut in urma unui imprumut ipotecar!