Comunicate de presa

Criza de securitate aeriana: Armata romana confruntata cu lipsa legislatiei pentru doborarea dronelor

Written by Monica

Recent, o declaratie facuta de Seful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghita Vlad, a starnit un val de reactii in Romania. Generalul a subliniat ca, in prezent, Armata Romaniei se confrunta cu limitari legislative semnificative care impiedica doborarea dronelor care intra neautorizat in spatiul aerian al tarii.

O situatie alarmanta: limitari in confruntarea cu dronele

Declaratia generalului Vlad aduce in prim-plan o problema majora a apararii nationale: lipsa unei legislatii adecvate pentru a permite armatei sa intervina eficient impotriva dronelor de atac. Acesta a explicat ca, in conformitate cu legislatia actuala, Armata nu poate efectua operatiuni de lupta in timp de pace, iar pentru a actiona este necesara declararea unei stari exceptionale, de asediu sau de razboi.

Patru legi critice necesita modificare

Generalul Vlad a identificat patru legi esentiale care trebuie modificate pentru a raspunde adecvat la aceste provocari:

  • Legea Apararii Nationale,
  • Legea de organizare si functionare a Ministerului Apararii Nationale,
  • Legea privind Regimul Armelor si Munitiilor,
  • Legea 257/2021 privind modul de actiune impotriva aeronavelor care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei.

Aceste modificari sunt vitale pentru a permite armatei sa opereze sistemele de armament si sa raspunda rapid si eficient la amenintarile aerospatiale, inclusiv cele provenite de la drone.

Provocarile legislatiei actuale

Actuala legislatie impune o serie de etape procedurale pentru a raspunde unei incalcari a spatiului aerian, proceduri care sunt inadecvate pentru a raspunde rapid la drone. Generalul Vlad sugereaza ca drona sau resturile de drona ar trebui tratate diferit de aeronavele clasice, pentru a permite o reactie mai rapida si eficienta.

Deficiente de echipament si necesitatea modernizarii

Pe langa problemele legislative, generalul Vlad a mentionat si deficitul de echipamente specifice pentru combaterea dronelor, o situatie care acum incepe sa se imbunatateasca prin achizitii recente de la furnizori internationali.

Reactia fostului Ministru al Apararii

Mihai Fifor, fostul ministru al Apararii si vicepresedinte al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, a exprimat surprinderea fata de aceasta situatie, subliniind necesitatea unei mobilizari rapide pentru a modifica legislatia in conformitate cu cerintele armatei.

Implicatii si perspective

Aceasta declaratie a generalului Vlad ridica semne de intrebare semnificative cu privire la capacitatea Romaniei de a se apara impotriva amenintarilor moderne si subliniaza nevoia acuta de modernizare si adaptare legislativa. Este esential ca legislatia sa fie actualizata pentru a reflecta realitatile tehnologice si strategice ale lumii contemporane, asigurand astfel securitatea nationala in fata unor amenintari tot mai sofisticate si rapide, cum sunt dronele.

Intr-un context geopolitic complex si in continua schimbare, Romania se confrunta cu provocarea de a-si adapta atat legislatia, cat si capacitatile militare pentru a raspunde eficient la amenintarile emergente si pentru a-si mentine securitatea spatiului aerian. Aceasta situatie necesita o actiune rapida si decisiva din partea autoritatilor si a institutiilor relevante, subliniind importanta unei colaborari stranse intre diferitele niveluri ale administratiei si fortelor armate.

About the author

Monica

Leave a Comment