Casa si Gradina

Cum alegem tesatura potrivita pentru perdele?

Written by Monica

Perdelele sunt printre accesoriile preferate atunci cand vine vorba despre amenajarea ferestrelor din locuinta. Avand in vedere ca oferta de perdele este una foarte diversificata si foarte numeroasa, uneori este important sa ne aplecam asupra unor detalii care sa ne ajute sa facem alegerea potrivita in privinta perdelelor. Printre aceste detalii regasim un aspect foarte important, si anume tesatura perdelelor.

De ce este importanta tesatura in cazul perdelelor?

Importanta tesaturii perdelelor vine din faptul ca materialul va influenta pretul perdelelor, dar in acelasi timp va influenta decisiv tinuta perdelelor si modul de ingrijire al acestora. De asemenea, materialul din care sunt confectionate perdelele este foarte important in ceea ce priveste durabilitatea in timp. In categoria tesaturilor pentru perdele putem regasi tesaturile din fibre naturale precum matasea, inul, bumbacul, lana sau canepa, dar si perdele din tesaturi sintetice. Acestea din urma sunt reprezentate preponderent de poliester.

Exista inclusiv modele de perdele avand o combinatie intre fibre naturale si cele sintetice. De cele mai multe ori perdelele din fibra naturala au preturi mai mari. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele naturale sunt mai rezistente, aduc un plus de opacitate camerei si ofera o tinuta mai eleganta camerelor.

Factorii importanti pentru alegerea tesaturii perdelelor

Daca urmeaza sa cumperi perdele pentru locuinta ta si trebuie sa te decizi in privinta tesaturii acestor accesorii, trebuie sa stii ca cei mai importanti factori de care trebuie tinut cont se refera la incaperea pentru care cumperi perdeaua respectiva, orientarea camerei, mobilierul regasit in camera respectiva, pardoseala camerei si culoarea peretilor.

Gradul de insorire al unei camere trebuie sa fie aspectul de la care pornesti atunci cand trebuie sa alegi tesatura sau materialul perdelei. Pentru camerele cu multa lumina si mult soare, avand orientare sudica sau sud-estica este nevoie de perdele din materiale cat mai opace, dar de multe ori este recomanda sa alegi si draperii. Tesatura pentru perdele trebuie sa fie cat mai vaporoasa. Astfel este recomandat sa optezi pentru perdele de in sau din matase, dar la fel de bine poti alege pentru o perdea care sa fie o combinatie intre fibre sintetice si fibre naturale.

Pentru camerele unde soarele nu patrunde atat de mult precum cele cu orientre vestica sau nordica se recomanda perdelele din tesaturi mai pline precum cele din bumbac sau modelele de perdele de in. Datorita faptului ca in astfel de camere nu sunt necesare draperiile, poti alege un material semi-opac pentru perdea. Pentru bucatarie perdelele trebuie sa fie cat mai usor de intretinut si tocmai de aceea este indicat sa optezi pentru combinatii dintre fibre naturale si fibra sintetica.

Dincolo de orientarea camerei, perdelele trebuie asortate si cu mobilierul sau cu nuanta peretilor, dar si cu pardoseala. Fie ca alegi acelasi stil de perdele pentru intreaga locuinta, fie ca optezi pentru a avea o perdea diferita in fiecare camera, trebuie spus ca este important sa alegi acele tesaturi care sunt rezistente in timp, care aduc un plus de eleganta camerelor si care ofera intimitate.

About the author

Monica

Leave a Comment