Stiinta / Cercetare

Curiozitati fantastice pe care nu le stiati despre stele

Written by Monica

Universul continua sa ne fascineze, prin frumusetea sa. Oricand ridici privirea ridicata mirata spre cerul instelat vei fi cuprins de un spirit creativ si te vei umple de curiozitate, in ceea ce priveste aparitia stelelor sau luminozitatea acestora. Iata cateva lucruri interesante pe care poate nu le stiai despre stele.

In primul rand, trebuie sa sti ca stelele micute pe care le vezi pe cer in fiecare seara sunt cu mult mai mari si mai stralucitoare decat par, adica chiar si mai stralucitoare decat soarele.

Dintre cela 5.000 de stele mai stralucitoare, doar cateva au o marime aproximativa cu cea a Soarelui. Dintre 50 cele mai vizibile stele pentru ochiul uman, cea mai putin stralucitoare este Alpha Centauri, care este de 1,5 ori mai luminoasa decat Soarele. Intr-o noapte senina nu poti vedea milioane de stele pentru ca nu sunt suficient de aproape sau destul de stralucitoare.

Chiar daca aveti vederea foarte buna puteti vedea abia 2000-2500 de stele o data, adica un conglomerat de stele pe care oricum nu le veti putea numara. Ceea ce nu stiati este faptul ca stelele rosii sunt de fapt mai reci, chiar daca ne gandim ca lucrurile fierbinti sunt de fapt rosii in timp ce pe cele reci le asociem cu nuante de albastru.

De fapt, obiectele fierbinti isi schimba temperatura pe masura ce aceasta creste, iar rosul reprezinta cea mai joasa temperatura, fiind data de stralucirea in sine.Pe masura ce devin mai fierbinti, culoarea se preschimba in alb si in final in albastru. Asa ca, acele stele rosii pe care le vedeti pe cer, sunt cele mai reci, iar cele albastre sunt cele mai fierbinti.

De asemenea, stelele sunt corpuri negre, ce absorb 100% din toata radiatia electromagnetica. Toata lumina este absorbita in interior si nimic nu este reflectat in exterior. O stea absoarbe toata energia care o loveste, insa apoi aceasta radiaza inapoi in spatiu, mult mai mult decat a absorbit. Prin urmare, stelelele devin corpuri negre ce radiaza cu  niste briliante.

About the author

Monica

Leave a Comment