Legendarul actor Gene Hackman s-a stins din viata la 95 de ani, pe 26 februarie 2025, in locuinta sa din New Mexico. Alaturi de el a fost gasita si sotia sa, Betsy Arakawa. Vestea a fost confirmata de publicatiile Reuters si New York Post, iar intreaga lume a filmului deplange pierderea uneia dintre cele mai mari figuri din istoria cinematografiei.
Intr-o cariera de peste cinci decenii, Hackman a impresionat prin roluri puternice si complexe, fiind laureat al premiilor Oscar, BAFTA si Globul de Aur. A fost unul dintre acei actori care au reusit sa transforme fiecare personaj intr-o prezenta memorabila pe ecran.
Un inceput modest si un vis improbabil
Eugene Allen Hackman s-a nascut pe 30 ianuarie 1931, in San Bernardino, California, intr-o familie modesta. Parintii sai s-au mutat frecvent, in cele din urma stabilindu-se in Danville, Illinois, unde Gene si-a petrecut copilaria.
In 1943, viata lui s-a schimbat radical cand tatal sau a parasit familia. Aceasta experienta l-a marcat profund, iar la doar 16 ani, Hackman a fugit de acasa si s-a inrolat in Marina SUA, unde a servit timp de patru ani si jumatate ca operator radio.
Dupa iesirea din armata, s-a inscris la Universitatea din Illinois, unde a studiat jurnalismul. Cu toate acestea, nu a urmat aceasta cariera, ci a fost atras de actorie. Desi talentul sau nu a fost recunoscut imediat, Hackman nu a renuntat.
Drumul dificil spre succes
Primii pasi in actorie nu au fost usori. S-a inscris la Pasadena Playhouse, o scoala de teatru prestigioasa din California, unde l-a avut coleg pe Dustin Hoffman. Insa profesorii de acolo nu aveau incredere in el, considerand ca nu are potential pentru o cariera in film.
Neacceptand acest verdict, Hackman s-a mutat la New York, unde si-a continuat studiile la scoala de teatru a lui George Morrison. Pentru a se intretine, a avut diverse slujbe, dar visul de a ajunge pe marele ecran nu l-a parasit niciodata.
In 1961, a primit primul sau rol intr-un film – „Mad Dog Coll”, urmat de aparitii in „Lilith” (1964) si „Hawaii” (1966). Insa momentul decisiv a venit in 1967, cand a fost distribuit in filmul „Bonnie and Clyde”. Rolul sau a fost atat de apreciat incat i-a adus prima nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar.
Consacrarea la Hollywood
Dupa succesul din „Bonnie and Clyde”, Hackman si-a consolidat pozitia in industria filmului. In 1971, a primit Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul politistului Jimmy ‘Popeye’ Doyle din „The French Connection”.
Acest film l-a transformat intr-o figura iconica a cinematografiei, iar succesul sau a continuat cu roluri memorabile in „The Poseidon Adventure” (1972), „Scarecrow” (1973) si „The Conversation” (1974), regizat de Francis Ford Coppola.
In anii ’80 si ’90, a jucat intr-o serie de filme de succes, demonstrandu-si versatilitatea in genuri variate:
- „Superman” (1978) – unde a interpretat celebrul villain Lex Luthor
- „Mississippi Burning” (1988) – rol care i-a adus a patra nominalizare la Oscar
- „Unforgiven” (1992) – film pentru care a castigat al doilea Oscar, de data aceasta pentru cel mai bun actor in rol secundar
- „The Firm” (1993), „Crimson Tide” (1995) si „Enemy of the State” (1998) – thrillere care au consolidat statutul sau de star
Retragerea din actorie si viata dupa Hollywood
In 2004, Gene Hackman a luat o decizie surprinzatoare, retragandu-se definitiv din actorie. Ultimul sau film a fost „Welcome to Mooseport”. Spre deosebire de multi actori care revin ocazional pe marele ecran, Hackman si-a respectat decizia si nu a mai jucat in filme.
In locul carierei cinematografice, s-a dedicat scrierii de romane, publicand mai multe carti de fictiune istorica.
A fost casatorit de doua ori:
- Prima sotie, Faye Maltese, i-a daruit trei copii – Christopher, Elizabeth si Leslie.
- Din 1991, a fost casatorit cu Betsy Arakawa, alaturi de care si-a trait ultimii ani in New Mexico.
O mostenire de necontestat
Gene Hackman lasa in urma un palmares impresionant, cu doua premii Oscar, trei Globuri de Aur si doua premii BAFTA. A fost unul dintre cei mai respectati actori ai generatiei sale, apreciat pentru talentul sau extraordinar si pentru modul autentic in care si-a interpretat personajele.
Desi si-a petrecut ultimii ani departe de ochii publicului, influenta sa asupra cinematografiei ramane puternica. Filmele in care a jucat vor continua sa inspire noi generatii de cinefili si actori.
Moartea sa marcheaza sfarsitul unei ere, dar mostenirea sa artistica va dainui.
Cuvinte de adio pentru o legenda
Dupa anuntul trecerii sale in nefiinta, numeroase personalitati din lumea filmului si-au exprimat regretul:
- Clint Eastwood: „Un talent unic, un om extraordinar. Ne va lipsi enorm.”
- Dustin Hoffman: „A fost mai mult decat un coleg, a fost un prieten. Ne-am sustinut reciproc cand nimeni altcineva nu credea in noi.”
- Kevin Costner: „Un titan al cinematografiei. Am avut onoarea sa lucrez alaturi de el.”
Hollywoodul pierde un gigant, dar filmele lui Gene Hackman vor ramane pietre de temelie ale cinematografiei mondiale.
Sursa Foto: Splashnews