Starea de sanatate a Papei Francisc continua sa fie ingrijoratoare, dupa ce Suveranul Pontif a fost internat la spitalul Gemelli din Roma, pe 14 februarie, din cauza unor dificultati respiratorii severe. Desi Vaticanul a anuntat ca Papa a avut o noapte „linistita”, medicii raman extrem de rezervati, avand in vedere ca liderul Bisericii Catolice sufera de pneumonie bilaterala severa.
Potrivit informatiilor oficiale, in cursul zilei de sambata, Papa Francisc a trecut printr-un episod critic, fiind afectat de o criza respiratorie grava, in urma careia a necesitat cantitati mari de oxigen si transfuzii de sange. In prezent, medicii il monitorizeaza indeaproape si fac tot posibilul pentru a-l stabiliza.
Rugaciuni pentru Papa Francisc: Credinciosii se mobilizeaza
Duminica dimineata, in cadrul liturghiei din Bazilica Sfantul Petru, Arhiepiscopul Rino Fisichella, un inalt oficial al Vaticanului, le-a transmis credinciosilor ca este momentul sa se roage „mai puternic si mai intens” pentru sanatatea Suveranului Pontif.
In plus, Dioceza de Roma a organizat o slujba speciala, care va avea loc duminica seara, dedicata rugaciunilor pentru insanatosirea liderului Bisericii Catolice. Oficialii Vaticanului indeamna comunitatea religioasa sa ii transmita ganduri de sustinere si speranta.
Un diagnostic grav: Ce inseamna pneumonia bilaterala pentru Papa Francisc?
Pneumonia bilaterala este o afectiune grava, caracterizata prin inflamatia ambilor plamani, ceea ce ingreuneaza respiratia si afecteaza oxigenarea sangelui. In cazul Papei Francisc, infectia a fost descrisa de Vatican drept „complexa”, fiind cauzata de mai multe microorganisme, ceea ce complica tratamentul.
Suveranul Pontif, in varsta de 87 de ani, este deosebit de vulnerabil la infectii pulmonare, avand in vedere istoricul sau medical. In tinerete, a fost diagnosticat cu pleurezie, o afectiune grava a plamanilor, care a necesitat extirparea unei parti dintr-un plaman. Acest lucru il face mai predispus la complicatii respiratorii si ingreuneaza recuperarea.
Cum evolueaza starea de sanatate a Papei?
In cursul zilei de sambata, pentru prima data de la internare, Vaticanul a descris starea Papei Francisc ca fiind „critica”. Conform informatiilor transmise, Suveranul Pontif a avut nevoie de oxigen suplimentar si de transfuzii de sange pentru a stabiliza nivelul de oxigen din organism.
Desi duminica dimineata, Vaticanul a transmis ca Papa a avut o noapte linistita, specialistii raman prudenti in privinta evolutiei sale. Medicii fac eforturi pentru a preveni complicatii severe, cum ar fi insuficienta respiratorie sau septicemia, riscuri comune in cazul pacientilor cu pneumonie bilaterala severa.
Liderul catolic si problemele de sanatate din ultimii ani
De-a lungul anilor, Papa Francisc s-a confruntat cu numeroase probleme de sanatate, care i-au afectat activitatea publica. In ultimii doi ani, a fost nevoit sa isi reduca semnificativ programul, din cauza unor afectiuni cronice.
Printre problemele de sanatate cu care s-a confruntat se numara:
- Operatie la colon (2021) – Papa a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni din colon, din cauza unei afectiuni dureroase.
- Dureri severe la genunchi – Suveranul Pontif a fost vazut adesea in scaun cu rotile, din cauza problemelor articulare.
- Infectii respiratorii recurente – In ultimii ani, Papa a fost spitalizat de mai multe ori din cauza bronsitei si a infectiilor pulmonare.
In ciuda acestor probleme de sanatate, Papa Francisc a continuat sa isi exercite rolul, insa a facut mai multe ajustari in programul sau, pentru a face fata conditiei sale fizice.
Ce urmeaza? Vaticanul monitorizeaza indeaproape situatia
In prezent, medicii de la spitalul Gemelli sunt extrem de precauti si iau toate masurile necesare pentru a imbunatati starea Papei Francisc. Conform Vaticanului, urmatoarele zile vor fi cruciale pentru recuperarea sa, iar orice evolutie nefavorabila ar putea duce la complicatii severe.
Credinciosii din intreaga lume raman cu sufletul la gura, asteptand vesti despre starea Suveranului Pontif. Rugaciunile si sprijinul spiritual sunt, in aceste momente, principalele arme in lupta pentru recuperarea sa.