Bucataria mexicana este renumita peste tot in lume dar multe fructe si legume din Mexic sunt foarte putin cunoscute in alte zone de pe glob. Mancarea mexicana are influente spaniole si este una dintre cele mai gustoase. Mexicul este una dintre cele mai vizitate tari si una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din lume.
Mancarurile traditionale mexicane sunt : tortilla, taco, burrito, chilli si altele. Acestea sunt facute pe baza de fasole, porumb, ardei iute, rosii, carne si branza. Preparatele mexicane au fost clasificate de UNESCO ca fiind o parte importanta a patrimoniului cultural al umanitatii. Elementele de baza ale bucatariei mexicane dateaza inca din anul 7000 î.Hr., cand Mexicul si America Centrala nu erau inca colonizate.
Pe atunci, oamenii isi castigau existenta vanand animale si adunand plante, fructe si legume. Una dintre cele mai comune plante din zona era ardeiul salbatic, pe care consumau in mod frecvent. Pentru ca indigenii gaseau foarte greu carnea in acea perioada ei consumau mai mult mancare pe baza de legume.
Dupa ce Mexicul a fost colonizat, spaniolii au introdus multe dintre propriile retete si feluri de mancare in cultura lor : orezul, uleiul de masline, usturoiul, coriandru, scortisoara si multe alte condimente.
In plus, au adus multe animale domestice, cum ar fi porci, oi, vaci, gaini, capre si multe altele pentru o sursa sigura de proteine. Vacile, caprele și oile au fost folosite pentru produse lactate, iar branza a devenit astfel un ingredient principal in multe feluri de mancare.
Pe langa alimente de baza precum porumb si ardei iute, ingredientele native includ dovlecei, avocado, cacao si vanilie, dar si alte ingrediente mai putin utilizate in alte bucatarii, cum ar fi flori comestibile, legumele huauzontle si papaloquelite sau criollo, avocado.
Ciocolata provine din Mexic si reprezinta un ingredient important din bucataria mexicana. De asemenea, legumele joaca un rol la fel de important. Cele mai des folosite sunt : dovlecei, conopida, porumb, cartofi, spanac, mangold, ciuperci, tomate rosii si verzi iar ingredientele vegetale traditionale includ ardei iute, huitlacoche si nopal.
Astazi, bucataria mexicana reprezinta un amestec dintre bucataria indigena si spaniola. Cele mai multe feluri de mancare vin cu un fel de orez si mirodenii, un semn clar al influentei europene. Mancarea mexicana, a fost influentata si de francezi pentru ca mancarea lor a fost foarte apreciata atunci cand au ajuns in Mexic.
Mexicul este o tara bogata in fructe si legume delicioase, exotice, pe care le vei gasi foarte rar in alta parte. Pentru a simti pe deplin gustul apetisant al mancarii mexicane, trebuie sa faceti o vizita in aceste locuri. O calatorie in aceasta tara va ofera si prilejul de a savura preparate traditionale dar si de a vedea locuri surprinzatoare ce impresioneaza prin inedit. De asemenea, aveti ocazia sa cumparati alimente proaspete și sanatoase din pietele mexicane si sa testati fructe si legume nemaivazute si nemaiauzite pana atunci cum ar fi legumele radacinoase sau fructele cu coaja tepoasa.