Turism

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pelerinajele pe Muntele Athos

Written by Monica

Muntele Athos este un punct de importanta majora pentru ortodoxie si pentru crestinii ortodocsi. Vorbim despre un munte de peste 2000 de metri unde se regasesc 20 de manastiri, 12 schituri, dar si foarte multe chilii pentru calugarii crestini ortodocsi. In total pe Muntele Athos traiesc peste 1800 de calugari si monahi ortodocsi.

Majoritatea manastirilor de pe Athos sunt foarte conservatoare in ceea ce priveste respectarea unui regulament strict din perspectiva disciplinei si a postului. Datorita rolului avut de Sfantul Munte, foarte multe persoane sunt interesate sa participe la pelerinaje Athos. In momentul in care iti doresti sa te inscrii pentru un astfel de pelerinaj, este important sa cunosti toate detaliile cu privire la aceste pelerinaje.

Cum se ajunge si cine are acces pe Muntele Athos?

Punctul cel mai folosit pentru a porni spre Muntele Athos este Ouranopoli. Este o statiune-port situata la Marea Egee, o statiune de dimensiuni mici, situata la cca. 150 de km fata de Salonic. In privinta accesului, este important de subliniat faptul ca doar barbatii pot avea acces pe Sfantul Munte Athos.

Interdictia femeilor in aceasta locatie este stabilita prin lege. Vorbim despre o lege care nu permite femeilor de a calca pe pamantul Sfantului Munte. Se spune ca prin prisma legii si prin puterea Maicii Domnului, Muntele Athos este si in prezent unul dintre locurile monahale unice din acest punct de vedere din intreaga lume.

Daca pana in statiunea port Ouranopoli se poate ajunge cu masina personala sau cu autobuzele, acestea trebuie sa ramana in port. Pentru a ajunge pe Sfantul Munte se foloseste feribotul sau vaporul, dar masinile personale nu pot trece. Exista exceptii, atunci cand transportul este realizat cu autocarele agentiilor de turism care organizeaza pelerinaje Athos.

Imbracamintea pentru pelerinajele pe Muntele Athos

Persoanele care isi doresc sa mearga intr-un pelerinaj pe Sfantul Munte trebuie sa stie ca imbracamintea este similara cu cea acceptata in cadrul manastirilor din Romania. Tinuta trebuie sa fie una sobra si se recomanda culorile inchise. Trebuie ca imbracamintea sa acopere intreg corpul si sa nu ramana parti ale corpului la vedere. Si in ceea ce priveste incaltamintea este important de spus ca nu sunt recomandate sandalele ori pantofii deschisi.

Daca totusi alegeti astfel de incaltaminte, atunci piciorul trebuie acoperit cu un ciorap. Se interzice complet purtarea pantalonilor scurti, iar purtarea tricourilor in interiorul manastirilor este nerecomandata, chiar si in zilele calduroase. In ciuda faptului ca Sfantul Munte are manastiri aflate pe malul marii, scaldatul este interzis si desigur, folosirea costumelor de baie.

Pelerinaje organizate pe Sfantul Munte

Pentru persoanele dornice sa mearga intr-un pelerinaj pe Muntele Athos, cea mai la indemana varianta o reprezinta pelerinajele organizate de agentiile de turism sau diferite asociatii ori biserici. Daca iti doresti sa participi la un astfel de pelerinaj, agentia de turism Avraam Travel este specializata in pelerinaje in diferite tari, printre care si in Grecia. Aceasta agentie de turism organizeaza periodic pelerinaje Athos. Poti aflat mai multe despre data pelerinajelor si despre programul acestora pe avraamtravel.ro.

About the author

Monica

Leave a Comment