Stiinta / Cercetare

Curiozitati despre animalele care traiesc in desert

Written by Monica

Avand in vedere ca o treime din suprafata Pamantului este desert, aici traiesc sute si sute de specii de animale, care s-au adaptat la conditiile vitrege de viata si mediul arid.Cele mai spectaculoase suntr : camilele, antilopa alba, oryxul arab, lepus alleni, vulpea cenusie, suricatele dar si testoasa Mojave, paianjenii camila, scorpionii, monstrul Gila si iguana de desert .

Pentru aceste vietuitoare desertul este locul ideal, pentru ca au nevoie de putina apa si putine plante pentru a se hrani. Chiar daca in desert este extrem de cald ziua, pe timpul noptii se raceste foarte mult. Cu putina apa si mancare, dar si temperaturi extreme, viata in desert nu pare deloc usoara.

Animalele din desert au adaptari speciale pentru ca altfel nu ar putea supravietui in acest mediu. Camilele sunt cel mai des intalnite. In unele zone, se gasesc camile domesticite care au copite si sunt folosite pentru transport, hrana dar su imbracaminte. Exista trei specii de camile: dromedarul care are o singura cocoasa, bactrianul cu doua cocoase si bactrianul salbatic. Dromedarul reprezinta 94% din totalul camilelor si este cel mai des vazut in regiunile desertice.

Acesta are multe adaptari pentru a trai în desert, cum ar fi : sprancene stufoase, gene cu doua straturi si nari care se pot inchide complet, atunci cand apar furtunile de nisip. Dromedarul poate sta foarte mult timp mfara sa bea apa, pentru ca are capacitatea de a stica apa si energie, sub forma de grasime corporala, adica in cocoasa sa.

Antilopa alba Addax este o specie pe cale de disparitie ce a fost gasita in desertul Sahara. Principala amenintare este braconajul dar si pierderea habitatului, pentru ca o mare parte din teritoriul traditional al addaxului este convertit in teren agricol. Oryxul arab este cea mai mica dintre cele patru antilope din genul oryx. Are doar un metru inaltime la umeri, iar coarnele sunt lungi si drepte si aproape la fel de inalte, atingand 75 cm lungime.

Oryxul arab a disparut din salbaticie in anii 1970 si a fost reintrodus in 1990 ca animale captive iar astazi sunt aproximativ 850 de oryx arabi in salbaticie.

Lepus alleni sau ”iepurele antilopă” este un iepure ce traieste in deserturi si alte zone uscate din sud-vestul Statelor Unite. Este vorba despre un iepure de mari dimenisuni, cu urechile lungi si ascutite, iar corpul sau este alb, gri si negru.

Vulpea cenusie traieste mai mult in deserturile din SUA. Acestea se refugiaza in copaci pentru a depozita hrana si a gasi pasari care se adăpostesc aici.

Suricatele se gasesc atat in desert cat si in savana. Sunt animale foarte sociale de aceea traiesc in grupuri destul de mari, chiar si de 50 de indivizi. Grupul este activ in timpul zilei iar noaptea se retrage in vizuini mari. Membrii grupului au grija unii de altii si vaneaza impreuna.

Testoasa Mojave traieste in desertul cu acelasi nume din America de Nord. Aceasta reptila timida rareori poate fi vazuta in habitatul ei natural, pentru ca isi petrece pana la 95% din timp stand ascunsa in adaposturi de stanci.

About the author

Monica

Leave a Comment