Capusele sunt un parazit comun care pot cauza multe probleme cainelui. Tocmai de aceea este important ca in sezonul cald, sa ai o grija deosebita de animalul tau de companie.
Ignorate, capusele pot pune sanatatea si chiar viata cainelui in pericol. In plus, odata ce animalul ajunge cu acestea pot emigra catre alte animale de companie, cum ar fi pisicile. De aceea este important sa se previna din timp acesti paraziti care provoaca multe neplaceri.
Cum poti feri cainele de capuse
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca fiecare stapan de caine este sa-i administreze periodic picaturi impotriva puricilor si capuselor, cu efect indelungat.
De asemenea, o zgarda impotriva parazitilor (purici si capuse) este o optiune indicata in momentul in care mergi cu animalul in locuri cu multa verdeata, unde se ascund capusele. Mirosul zgarzii descurajeaza parazitii sa atace animalul.
Ce trebuie sa faci cand ajungi cu animalul acasa
O alta metoda de prevenire este verificarea animalului cand ajungi acasa. Daca onservi o capusa este important sa o indepartezi cat mai repede posibil sau sa mergi la cel mai apropiat cabinet veterinar pentru a face asta.
Este important sa stii ca o capusa, in timp ce se hraneste, are tot capul infipt sub pielea animalului si respira prin pielea de pe corp.
De aceea, cea mai simpla metoda de a indeparta o capusa este sa o invelesti in crema sau ulei pentru a o impiedica sa mai respire. Aceasta se va desprinde singura in scurt timp si o poti indeparta usor.
De asemenea, este util sa ai acasa un instrument special de indepartare a capuselor. Nu este deloc scump si te ajuta sa le indepartezi, prin rasucire, fara a exista riscul ca parti ale acesteia sa ramana infipte in pielea animalului, ducand la infectii, cum se intampla daca folosesti o penseta.
Capusele sunt purtatoare de boli
Capusele sunt purtatoare de boli. Prin musscatura, acestea pot transmite boli precum Lyme atat animalelor de companie cat si oamenilor. Tot acestea sunt responsabile pentru transmiterea babesiozei.
Simptomele bolii lime, la caini, includ: depresie, pierderea apetitului, febra, schiopatat, articulatii umflate si dureroase, noduli limfatici umflati, letargie. Depistata la timp, boala poate fi tratata cu antibiotice recomandate de medicul veterinar.
Capusele sunt raspunzatoare si de transmiterea babesiozei – un tip de parazit care provoaca o infectie a celulelor rosii din sange. Depistata la timp, aceasta poate fi tratata, dar in cazuri extreme, babesioza poate fi fatala.
Babesioza nu se transmite catre alti caini, de la un caine infectat. Doar in cazul in care o catea este gestanta poate transmite puilor aflati in pantec.
Simptomele babesiozei includ: febra ridicata, letargie sau slabiciune generala, umflaturi la nivelul pielii, urina rosie sau portocalie, gingii si limba palide, ingalbenirea pielii, gingiilor sau a albului ochilor.
Paralizia determinata de capuse
In momentul in care capusele se hranesc elibereaza toxine din saliva, care ajung in sangele cainelui, producind slabiciune musculara si, in cele din urma, paralizie. Boala incepe la aproximativ o saptamana dupa ce capusa se ataseaza de caine.
Primele simptome sunt cele de slabiciune ale picioarelor din spate. De asemenea, se pot observa semne precum impleticirea, un mers impiedicat si in cele din urma tararea picioarelor din spate.Slabiciunea se deplaseaza progresiv in sus, in scheletul animalului, afectand in cele din urma muschii respiratori.Diagnosticarea este greoaie, deoarece nu exista teste care sa confirme diagnosticul paraliziei produsa de capuse. Diagnosticul se bazeaza pe debutul simptomelor, pe evolutia bolii si pe prezenta unei capuse. Cel mai bun tratament pentru paralizia cauzata de capuse este indepartarea capusei.
De asemenea, veterinarul poate aplica un tratament topic pentru a ucide capusa, chiar daca aceasta nu poate fi gasita. Cainele este apoi spitalizat pana cand capusa se indeparteaza si simptomele acestuia se amelioreaza. In anumite cazuri se poate administra un tratament de neurtralizare a toxinelor produse de capuse.
Consulta medicul veterinar
Daca ai un caine paralizat de picioarele din spate. Este important sa mergi de urgenta cu acesta la medicul veterinar. De aceea este important sa ai o lista cu cabinete non-stop din zona in care locuiesti.Iar pentru urgente care pot aparea in timpul noptii, sau in zile in care nu poti conduce, trebuie sa stii ca poti apela oricand la serviciile de ambulanta veterinara. Medicii vor veni la domiciliu si vor prelua animalul, daca este cazul, sau il vor consulta si ii vor acorda tratamentul necesar daca nu este vorba despre o situatie grava.