Exploratorul olandez Jacob Roggeveen a descoperit aceasta insula, in luna aprilie 1722, chiar in duminica de Paste iar de aici ii provine si numele. Este vorba despre o mica insula din sud-estul Oceanului Pacific, mai bine zis o fasie de pamant locuita de oameni sau un triunghi misterios format din 163 km² de roca vulcanica.
Aceasta este considerate un teritoriu special al statului Chile. Exista o serie de legende fascinante, cunoscute ca uimitoare povesti legate de cele 887 de figuri de monolit, care mai poarta numele de „moai”. Aceste figuri au fost sculptate de popoarele native in perioada a 400 de ani intre 1100 si 1500. In anul 1995, Insula Pastelui a fost inscrisa in patrimoniul universal UNESCO, Cea mai mare parte a teritoriului a fost transformat in Parcul National „Rapa Nui”.
Iata cateva lucruri de care nu stiai despre Insula Pastelui :
- Unii oameni de stiinta cred ca primii oameni au ajuns pe Insula Pastelui intre anii 700 si 1100 d. Hr. Dupa ce populatia s-a inmultit, locuitorii insulei au inceput sa construiasca case si celebrele statui „moai”.
- Insula are o suprafata de doar 164 km², astfel ca a devenit foarte rapid suprapopulata iar resursele s-au epuizat imediat. Când europenii au ajuns prima data in Insula Pastelui, figurile „moai” au fost doborate la pamant, iar insula parea sa arate ca o scena de razboi.
- Insula Pastelui face parte din Chile din anul 1888 iau autoritatile de aici au dat insula spre folosinta fermierilor.
- O legenda spune ca liderul primului grup de oameni care a ajuns pe aceasta insula, a botezat teritoriul „Te-Pito-o-te-Henua”, adica „buricul Pamantului”.
- Cea mai mare dintre cele 887 de statui „moai” se numeste „Paro”. Aceasta statuie are 82 de tone si este inalta de 9,8 metri.
- Inaltimea medie a figurilor „moai” este de 4 metri, iar greutatea medie de 14 tone.
- Se spune ca figurile „moai” reprezinta stramosii diferitelor triburi care au locuit in trecut in Rapa Nui.
- In prezent, sunt 600 de statui „moai” pe insula iar majoritatea sunt facute din roca vulcanica provenită de la vulcanul Rano Raraku.
- In anul 1877 se pare ca populatia de pe insula a ajuns la numarul de 111 persoane, din cauza bolile aduse de exploratori si de comertul cu sclavi.
- Insula Pastelui este locuita de 4.800 de oameni iar limbile care se vorbesc aici sunt spaniola si Rapa Nui. Principalele grupuri etnice sunt rapanui, europeni si amerindieni.
- Suprafata totala a insulei este de 1.638 km².
- Insula Pastelui este una dintre cele mai izolate insule de pe glob. Se afla la o distanta de 3.700 km vest de Chile si la 2.075 km de cea mai apropiată insulă locuita, Insula Pitcairn.
- Insula Pastelui are 25 km lungime si 12 km latime.
- Cel mai inalt punct de pe insula este Terevaka si se afla la 507 m deasupra nivelului marii.